Főoldal > DIÉTA > 4 furcsa fogyókúrás kérdés, amire mindig is kíváncsi voltál

4 furcsa fogyókúrás kérdés, amire mindig is kíváncsi voltál

diétahajkérdéssúly
0

Írta: and

1. Léteznek negatív kalóriák? Az egyik legnagyobb mítosz, ugyanis minden étel és ital (kivéve a víz) tartalmaz kalóriát. Ugyanakkor bizonyos élelmiszerekről, amelyeknek nagyon alacsony a kalóriatartalma (mint a zellernek), azt gondolják, hogy létrehoznak egy úgynevezett “termikus hatást”. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kalóriákat több energiába telik a szervezet számára megemészteni és felszívni, mint ahány […]

1. Léteznek negatív kalóriák?

Az egyik legnagyobb mítosz, ugyanis minden étel és ital (kivéve a víz) tartalmaz kalóriát. Ugyanakkor bizonyos élelmiszerekről, amelyeknek nagyon alacsony a kalóriatartalma (mint a zellernek), azt gondolják, hogy létrehoznak egy úgynevezett “termikus hatást”. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kalóriákat több energiába telik a szervezet számára megemészteni és felszívni, mint ahány kalóriát az adott étel valójában tartalmaz. Tehát ha rengeteg zellert eszel egyszerre, nem hízol ugyan az úgynevezett termikus hatás miatt, azonban biztos lehetsz abban, hogy nem ez a legokosabb módja a kilók elvesztésének.

2. Okozhat a hajam extra súlyt a mérlegen?

Ez függ a hajadtól – ha hosszú és vastag, akár 30-60 grammot is nyomhat. (Gondolj egy parókára, ha nagyon könnyű, valószínűleg csak pár gramm pluszt jelent.) Ha éppen kijössz a zuhany alól, és a hajad még nedves, az szintén újabb 30-60 grammot jelenthet a víz mennyiségétől függően. Hacsak nincsen egy dekára pontos fürdőszobai mérleged, valószínűleg nem fogod érzékelni a hajad állapotából következő súlyváltozásokat. Semmiképpen se hibáztasd a hajadat a pluszkilókért, egy hajvágás ugyanis biztos, hogy nem segít hamarabban elérni a kitűzött célodat.

haj2.jpg ()3. Igaz, hogy a testünk éjszaka elszámol a napközben elfogyasztott kalóriákkal, és a pluszt elraktározza alvás során?

Nem, a szervezet folyamatosan égeti és raktározza a kalóriákat, az anyagcseréd a nap 24 órájában működik. Ha vacsorára túl sok kalóriát viszel be, a többlet nem hirtelen akkor raktározódik majd el, amikor éjfélt üt az óra. Plusz, 3500 kalóriánál többet kell enned (amit nem éget el a szervezeted), hogy hízz fél kilót. A tested felhasználja az energiát (azaz a kalóriákat) minden alapvető életfunkcióhoz, beleértve az emésztést és a levegővételt is, és ezek a dolgok nem szünetelnek, amikor alszol. Minden felesleges kalória, amit ma megeszel, talán holnap kerül felhasználásra, mielőtt összegyűlne annyi belőlük, hogy valóban pluszsúlyként rakódjanak rád.

4. A puffadás miatt több kilót nyomsz a mérlegen?

A kellemetlen gázok miatt talán úgy érzed, hogy híztál és a puffadás következtében a hasad nagyobbnak tűnhet, mivel azonban a gázok csak levegőt tartalmaznak, ezért nincsen semmilyen tényleges tömegük. A gázok szintén köthetőek a vízvisszatartáshoz (különösen a menstruáció ideje alatt), és a víz súlya a ciklusod alatt akár 0,5-2,5 kilóval is növelheti a mérlegen látható súlyodat.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Vásárolj úgy, ahogy Neked a legjobb! Új online drogéria indult!

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X