A borkostolok.bor.hu oldalon megjelenő ínyenc menük között az étteremlátogatók időpont, települé
A borkostolok.bor.hu oldalon megjelenő ínyenc menük között az étteremlátogatók időpont, település és helyszín szerint is megtalálhatják a számukra legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. A regisztrált éttermek séfjei által megálmodott menüket a vendégek értékelhetik is az étteremkereső facebook-oldalán, a facebook.com/borkostolok címen.
A Lázár Lovasparkban kínált „Domonyvölgyi ménesgazda menüje” étel-bor párosításainak értékelésére Horkay András sommelier-t kértük meg.
Előétel
Lilahagyma-lekvárral, magvas pirítóssal felszolgált hideg libamáj és libapástétom fogadja a vendégeket. Hozzá a Disznókő Pincészet 2007-ben termett ötputtonyos „Hattyús” tokaji aszúját kínálják.
A hely hangulatának megfelelően tradicionális előétellel indul a menüsor. A libamájat és az abból készült pástétomot a lilahagymalekvár édes aromája tökéletesen egészíti ki. A Disznókő Pincészet ötputtonyos aszúja édes, mézes, virágos jegyeivel és élénk savaival jól harmonizál a libamáj zsíros, enyhén kesernyés ízével és a lilahagyma-lekvár édességével. Ebből a szempontból teljesen megfelelő a borválasztás. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy első fogáshoz ritkán adunk desszertbort, hiszen az indítás alapvetően determinálja a borsor további elemeit. Ebben az esetben a vendéglátók helyében inkább a Disznókő száraz furmintját ajánlanám az előételhez, amely élénk savaival, birses, körtés, enyhén mézes jegyeivel ugyanúgy tökéletesen illik az első fogáshoz, mint a desszertbor.
Leves
A második fogás gulyásleves bográcsból, házi csipetkével, amihez a séf egy 2009-es kadarka sillert javasol a Polgár Pincészettől.
A szépen felépített, hagyományos ételsor következő eleme is a klasszikusok sorába illik. Úgy vélem, leves és bor ritkán cseng össze. Üdítő kivételt képeznek ez alól paprikás, húsos alapú leveseink. Ha már klasszikus a lé, legyen klasszikus a borválasztás is. A villányi Polgár Pincészet kadarka sillere magában hordozza mindazokat a piros bogyós, fűszeres, herbás ízeket, amelyek a jó kadarkát a gulyás méltó borpartnerévé teszik.
Főétel
Az ízletes gulyást finoman fűszerezett domonyvölgyi sültek követik fatálon, gombás rizzsel, baconös tört burgonyával és tanyasi vegyes savanyúságokkal körítve. Mindezt a Juhász Testvérek Pincészetének dűlőszelektált Paptag egri cuvée-je koronázza meg a 2008-as évjáratból.
Az előétel, majd a gulyás után muszáj egy kicsit megpihenni, hiszen a most felszolgált sülttál sem a könnyed fogások közé tartozik. Fűszeres húsok mellé fűszeres, karakteres, jó sav- és tanninszerkezetű vörösborokat érdemes párosítani. A Juhász Testvérek pincészetéből érkező egri cuvée tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. A Paptag-dűlőről származó házasítás közepes testével, élénk savaival, érett tanninjaival, piros bogyós és áfonyás jegyeivel, fűszeres, földes karakterével nagyon szépen harmonizál a fűszeres főfogással.
Desszert
Desszertnek a vendégek tejes pitét választhatnak forró baracklekvárral, vagy diós-almás rétest vaníliaöntettel. E finomságokhoz a Polgár Pincészet 2007-es „Villányi Aranyhárs” desszertborát kínálják.
Mindkét desszerthez jól illik a Polgár Pincészet késői szüretelésű desszertbora. Az aszúsodott szemek, a mézes, aszalt gyümölcsös és diós aromák egyaránt kitűnően egészítik ki a tejes pite krémességét, illetve a vaníliaöntetes diós-almás rétes csábító édességét.
Regisztrált éttermek októberi menüajánlatai:
Az ősz dicsérete, a régió ízeivel 2012! (Vadászkürt Étterem és Panzió Sopron)
Borjáték (Hotel Kelep)
Borvacsorák (Princessin Étterem és Kávéház)
Csárda specialitása (Kulacs Csárda Panzió)
Dél-balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával (Sándor Étterem)
Domonyvölgyi ménesgazda menüje (Lázár Lovaspark)
Hal és Vad a legjobb falat (Hubertus – Hof Étterem)
Klasszikus Magyar Menü (Vörös Postakocsi Étterem)
Menü ajánlatunk (Code 7 étterem)
Pannonia borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)
Soproni Borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)
Szt. Orbán vacsora (XO Bistro)
Zsálya BorSasszé (Zsálya Bisztró)
Zsálya Mánia (Zsálya Bisztró)