Főoldal > DIÉTA > Csodás éttermi ajánlatok a bor.hu oldalon(x)

Csodás éttermi ajánlatok a bor.hu oldalon(x)

0

Írta:

A borkostolok.bor.hu oldalon megjelenő ínyenc menük között az étteremlátogatók időpont, települ&eacute

A borkostolok.bor.hu oldalon megjelenő ínyenc menük között az étteremlátogatók időpont, település és helyszín szerint is megtalálhatják a számukra legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. A regisztrált éttermek séfjei által megálmodott menüket a vendégek értékelhetik is az étteremkereső facebook-oldalán, a facebook.com/borkostolok címen.

A Lázár Lovasparkban kínált „Domonyvölgyi ménesgazda menüje” étel-bor párosításainak értékelésére Horkay András sommelier-t kértük meg.

Előétel
Lilahagyma-lekvárral, magvas pirítóssal felszolgált hideg libamáj és libapástétom fogadja a vendégeket. Hozzá a Disznókő Pincészet 2007-ben termett ötputtonyos „Hattyús” tokaji aszúját kínálják.

A hely hangulatának megfelelően tradicionális előétellel indul a menüsor. A libamájat és az abból készült pástétomot a lilahagymalekvár édes aromája tökéletesen egészíti ki. A Disznókő Pincészet ötputtonyos aszúja édes, mézes, virágos jegyeivel és élénk savaival jól harmonizál a libamáj zsíros, enyhén kesernyés ízével és a lilahagyma-lekvár édességével. Ebből a szempontból teljesen megfelelő a borválasztás. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy első fogáshoz ritkán adunk desszertbort, hiszen az indítás alapvetően determinálja a borsor további elemeit. Ebben az esetben a vendéglátók helyében inkább a Disznókő száraz furmintját ajánlanám az előételhez, amely élénk savaival, birses, körtés, enyhén mézes jegyeivel ugyanúgy tökéletesen illik az első fogáshoz, mint a desszertbor.

Leves
A második fogás gulyásleves bográcsból, házi csipetkével, amihez a séf egy 2009-es kadarka sillert javasol a Polgár Pincészettől.

A szépen felépített, hagyományos ételsor következő eleme is a klasszikusok sorába illik. Úgy vélem, leves és bor ritkán cseng össze. Üdítő kivételt képeznek ez alól paprikás, húsos alapú leveseink. Ha már klasszikus a lé, legyen klasszikus a borválasztás is. A villányi Polgár Pincészet kadarka sillere magában hordozza mindazokat a piros bogyós, fűszeres, herbás ízeket, amelyek a jó kadarkát a gulyás méltó borpartnerévé teszik.

Főétel
Az ízletes gulyást finoman fűszerezett domonyvölgyi sültek követik fatálon, gombás rizzsel, baconös tört burgonyával és tanyasi vegyes savanyúságokkal körítve. Mindezt a Juhász Testvérek Pincészetének dűlőszelektált Paptag egri cuvée-je koronázza meg a 2008-as évjáratból.

Az előétel, majd a gulyás után muszáj egy kicsit megpihenni, hiszen a most felszolgált sülttál sem a könnyed fogások közé tartozik. Fűszeres húsok mellé fűszeres, karakteres, jó sav- és tanninszerkezetű vörösborokat érdemes párosítani. A Juhász Testvérek pincészetéből érkező egri cuvée tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. A Paptag-dűlőről származó házasítás közepes testével, élénk savaival, érett tanninjaival, piros bogyós és áfonyás jegyeivel, fűszeres, földes karakterével nagyon szépen harmonizál a fűszeres főfogással.

Desszert
Desszertnek a vendégek tejes pitét választhatnak forró baracklekvárral, vagy diós-almás rétest vaníliaöntettel. E finomságokhoz a Polgár Pincészet 2007-es „Villányi Aranyhárs” desszertborát kínálják.

Mindkét desszerthez jól illik a Polgár Pincészet késői szüretelésű desszertbora. Az aszúsodott szemek, a mézes, aszalt gyümölcsös és diós aromák egyaránt kitűnően egészítik ki a tejes pite krémességét, illetve a vaníliaöntetes diós-almás rétes csábító édességét.

Regisztrált éttermek októberi menüajánlatai:

Az ősz dicsérete, a régió ízeivel 2012! (Vadászkürt Étterem és Panzió Sopron) 
Borjáték (Hotel Kelep)
Borvacsorák (Princessin Étterem és Kávéház)
Csárda specialitása (Kulacs Csárda Panzió)
Dél-balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával (Sándor Étterem)
Domonyvölgyi ménesgazda menüje (Lázár Lovaspark)
Hal és Vad a legjobb falat (Hubertus – Hof Étterem)
Klasszikus Magyar Menü (Vörös Postakocsi Étterem)
Menü ajánlatunk (Code 7 étterem)
Pannonia borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)
Soproni Borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)
Szt. Orbán vacsora (XO Bistro)
Zsálya BorSasszé (Zsálya Bisztró)
Zsálya Mánia (Zsálya Bisztró)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X