Főoldal > DIÉTA > Tévhitek a tésztáról (x)

Tévhitek a tésztáról (x)

0

Írta:

Minden hiedelemmel és tévhittel ellentétben a megfelelően elkészített tésztaételek is helyet

Soos_4t_tarhonya_200g_500x500px.jpg ()Minden hiedelemmel és tévhittel ellentétben a megfelelően elkészített tésztaételek is helyet kaphatnak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Abban minden szakértő egyetért, hogy a legnagyobb mennyiségben elfogyasztandó tápanyagcsoportot a szénhidrátoknak kell kitenniük. Ez a teljes napi tápanyagigény 58%-át jelenti, átlagosan 300–400 grammot. Ugyanakkor a rendszeres, napi fogyasztásra szánt, nagy szénhidráttartalmú gabonafélék fogyasztási mennyiségi hazánkban még mindig nem érte el a kívánatos szintet. Hazánk gasztronómiai hagyományai miatt a tojásos tészták bírnak a legnagyobb részesedéssel a tésztafélék között, de a durumtészták kedveltsége sem elhanyagolható.

A tészta „bevonult” a tíz legkedveltebb élelmiszer közé, a népszerűség növekedésének csak részben oka a tésztaételek könnyű, egyszerű és gyors elkészíthető volta. További előnyei, hogy olcsó, tápláló és rendkívül sokoldalú; kevés olyan étel van, amely oly sokféleképpen elkészíthető, mint a tészta.

A táplálkozás-élettani kutatások friss eredményei eloszlatták azt a tévhitet, hogy a nagy szénhidráttartalmú tésztafélék az ún. „hizlaló” ételek közé tartoznak. Sőt, éppen a keményítő formájában jelenlévő szénhidrátok jelentenek táplálkozásbiológiai előnyöket. Tíz dkg nyers tészta kb. 350 kcal. A táplálkozástudomány egyik alaptételének számít, hogy a teljes étrend szolgálhatja csak az egészséget, s nem szabad egy-egy élelmiszert „egészségtelennek” megbélyegezni és teljesen kizárni az étrendből.

Soos_tarhonya_salata_500x500px.jpg ()Könnyen belátható, hogy sokkal fontosabb a tiltásnál az, hogy a tésztaétel korszerűen legyen elkészítve, megfelelő gyakorisággal kerüljön az asztalra és személyre szabott legyen az adag nagysága.

Egy nyers vagy párolt zöldségekkel, energiaszegény paradicsomszósszal elkészített tészta bármikor helyet kaphat az egészséges táplálkozásban. Másik fontos szempont a mennyiség.

A szárazon kimért 75–85 grammos mennyiség a napi energiaszükséglet csekély részét teszi ki, mégis laktató étel készíthető belőle. Testmozgást vagy fizikai munkát végzők számára kifejezetten ajánlott étel, hiszen könnyen feltölthetők általa a kiürült szénhidrátraktárak.

Vági Zsolt, dietetikus, táplálkozástudományi szakértő
Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet

További információk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X