Semmi nem esik jobban a hideg évszakokban egy forró, gőzölgő italnál. A probléma az, hogy számos népszerű kávézóban csak a kalóriadús, tejszínhabos, zsíros, ízesített szirupokkal, cukros öntetekkel agyonlocsolt löttyök elérhetők, amelyek egyáltalán nem barátkoznak az alakoddal.
A következő meleg italok nem tartalmaznak felesleges kalóriát és telített zsírokat, ellenben egészséges összetevőket igen. S hogy legyen hab is a tortán: fenségesek!
1. Sovány borsmentás mokka
Az intenzív menta íz az étcsokoládéval nagyon kiegyensúlyozottá teszi a mokkát. Annyira finom lesz, hogy a tejszínhabot sem fogod hiányolni a tetejéről!
Hozzávalók:
½ csésze kávé, 2 csepp borsmenta-kivonat, 1/3 csésze zsírszegény tej, 2 evőkanál étcsokoládé szirup
Elkészítés:
Főzd le a feketekávét, majd öntsd egy bögrébe. Add hozzá a borsmenta-kivonatot és a csokoládét. Kóstold meg, hogy elég édes-e, ha nem, tegyél még hozzá pár csepp szirupot. Végül keverd hozzá a forró, zsírszegény tejet.
2. Vaníliás vodkás forró csoki
Egy hideg napon, amikor szeretnéd egy kicsit megjutalmazni magad, dobd össze a következő finomságot. 161 kalóriát tartalmaz, illatos és finom. Alkoholtartalma miatt egy nehéz nap estéjén ajánlott!
Hozzávalók:
0,5 dl vodka, 1 csomag cukormentes forró csoki por, 1 teáskanál vanília aroma, 2,5 dl forró víz
Elkészítés:
Öntsd össze, majd alaposan keverd el a hozzávalókat egy bögrében. A tetejét kakaóporral díszítheted.
3. Matcha tej
A matcha, a népszerű japán zöld tea az alapja ennek a meleg, krémes italnak. A tápláló teának rengeteg előnye van: egészséges, mert növeli az anyagcserét és csökkenti a koleszterinszintet. Érdemes megkóstolni, isteni finom!
Hozzávalók:
1 teáskanál matcha por, 1 csésze forró mandulatej, 1 teáskanál agave szirup (vagy sztívia), 1 teáskanál vanília-kivonat, ízlés szerint fahéj vagy szerecsendió
Elkészítés:
Keverd el a matcha port a tejjel. Add hozzá az agave szirupot és a vanília kivonatot. Ha kóstolás után szükségesnek érzed, szórd meg fahéjjal vagy szerecsendióval.
4. Fűszeres cider puncs
Már az illat is ajándék, ahogy egy hideg napon hevíted a tűzhelyen az almabort. Olyan fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg, tápanyagokban, rostban és vitaminban gazdag természetesen édes italt kapsz majd.
Hozzávalók:
1 csésze édesítetlen almalé, 1 csésze víz, ½ csésze narancslé, ½ csésze limonádé, 1 teáskanál barna cukor, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ¼ teáskanál őrölt gyömbér, 2 egész szegfűszeg, 2 egész fahéj
Elkészítés:
Keverd össze az első hét összetevőt, majd lassú tűzön melegítsd. Az egész szegfűszeget és a fahéjat tedd egy teatojásba, dobd ezt is a főzőedénybe, majd 3-4 órán át főzd az egészet lefedve, lassú lángon, vagy ha nincs ennyi időd, egyszerűen forrald fel. Ha elkészült, vedd ki a fűszeres teatojást, majd oszd szét két bögrébe az italt. Díszítésként fahéjat tehetsz rá.
Fotó: Pinterest