Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Most ősszel nem jelent gondot a friss karfiol beszerzése a piacról, de aki nem
Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!
Most ősszel nem jelent gondot a friss karfiol beszerzése a piacról, de aki nem akar bíbelődni az előkészítésével, az bátran megvásárolhatja a mélyhűtött terméket is, hiszen vitamintartalmát így is megőrzi. Íme variációk egy témára: három remek rakott karfiol recept, mely könnyen elkészíthető és laktató is.
Rakott karfiol 1.
Hozzávalók (4 személyre):
– 1 kg karfiol
– 1 fej vöröshagyma
– 10 dkg reszelt sovány füstölt sajt
– 2 dl zsírszegény tejföl
– 2 db tojás
– 2 evőkanál finomliszt
– ízlés szerint só
– 1 mokkáskanál törött fehér bors
– 2 dkg vaj
– késhegynyi tört borókabogyó,
– 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A karfiolt gondosan tisztítsd meg, majd szedd rózsáira. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi szűken ellepi. Főzd félpuhára. Közben a vajat habzásig hevítsd a liszttel, majd öntsd rá a forró tejet, és állandó kevergetés közben főzd sűrűre. Vedd le a tűzről, keverd bele a megtisztított, reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a borókabogyót, és pár percig hagyd hűlni. Ezután keverd simára a reszelt sajttal és a tejföllel. A karfiolt szűrd le és terítsd szét egy tűzálló tálban vagy tepsiben. A sajtos mártáshoz add hozzá a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet, végül keverd össze a habosra felvert tojásokkal. Öntsd a karfiolra a tojásos-petrezselymes mártást, és az előmelegített forró sütőben pirítsd addig, amíg szépen meg nem pirul a teteje. Vigyázz, a sajt miatt nagyon hamar barnulhat! Azonnal tálalhatod, kockákra vágva.
Rakott karfiol 2.
Hozzávalók:
– 1,2 kg karfiol
– 30 dkg csirkemell darálva
– 2 dl kefir,
– 2 db tojás
– 8 dkg vöröshagyma
– 1 evőkanál étolaj
– ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A sós vízben megfőzött karfiolt szűrd le. Közben párold meg olajon az apróra vágott vöröshagymát, majd tedd rá a darált húst és ízesítsd sóval, borssal. Ezután a karfiol felét terítsd szét egy tűzálló tálban, tedd rá a húst, majd mehet rá a karfiol másik fele. Végül locsold meg a tojással elkevert kefirrel és már teheted is be az egészet az előmelegített forró sütőbe.
Rakott karfiol 3.
Hozzávalók:
– 70 dkg tisztán mért karfiol
– 10 dkg sovány főtt sonka
– 10 dkg sovány reszelt sajt (többféle is lehet)
– 2 dkg vaj vagy margarin
– 2 evőkanál finomliszt
– 2 dl sovány tej
– 2 dl zsírszegény tejföl
– 1 csokor petrezselyemzöld
– 1 teáskanálnyi só
– 1 mokkáskanál törött fehér bors
– késhegynyi tört borókabogyó
Elkészítés:
Tisztítsd és mosd meg a karfiolt, csöpögtesd le és szedd rózsáira. Egyenletesen rendezd el a grillsütő cseppfogó tálcáján, sózd meg és önts alá három evőkanál vizet. Ezután zárd le légmentesen alufóliával a tálcát és az előmelegített forró grillsütőben párold így a zöldséget húsz percig.
Közben a vajat hevítsd habzásig a liszttel, majd öntsd rá a melegített tejet és állandó keverés mellett főzd addig, amíg besűrűsödik. Ekkor szórd rá a fűszereket és öntsd rá a tejfölt, majd éppen csak forralj rajta egyet. Ha a karfiol megpuhult, öntsd rá a fehér mártást, szórd meg a nagyon apróra vágott sonkával és hintsd meg a reszelt sajttal, majd tedd vissza annyi időre a forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Vigyázz, nagyon hamar megbarnul és keserűvé válhat!
Fotó: Profimedia – Red Dot