Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Dobd vissza a kenyeret Hogy hogyan? Nemrég a Leeds Egyetem viselkedéstudom&
Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!
Dobd vissza a kenyeret
Hogy hogyan? Nemrég a Leeds Egyetem viselkedéstudományi tanszékének kutatói arra jutottak, hogy azok az emberek, akik kenyérrel kezdik az étkezést – vagy valamilyen kenyeret tartalmazó előételt rendelnek – átlagosan 21%-kal több kalóriát fogyasztanak, mint azok, akik egy könnyű saláta mellett teszik le a voksukat. A kutatás során 13 diétázót vacsoráztattak meg két alkalommal: először fokhagymás kenyeret szervíroztak nekik előételként, másodszor salátát, a főétel pedig minden esetben pizza volt. Bár mindkétszer hajszálra pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmazott az étel, azt figyelték meg, hogy a salátás kísérletkor az alanyok nagyjából 21 kalóriával kevesebbet fogyasztottak a főételből. Ez vajon miért történhetett?
Éljenek a rostok
Bizony, a megoldást éppen ugyanaz jelenti, ami miatt jó ötlet az is, ha müzlivel és gyümölccsel kezded a napodat: a rostok. A saláta rosttartalma nagyon magas, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan szomjas leszel tőle, így több vizet is iszol, mint egy kenyeres étel mellé. Így mire eljutsz a főételig, félig már jól is laktál. Ugye, milyen egyszerű? Ez persze csak a téma egyik aspektusa, a másik pedig, csöppet sem meglepő módon, a pszichológiai hatás: ha salátával kezded az ebédet, az agyadnak reflexszerűen az egészséges életmód és a diéta ugrik be, ami tudat alatt megfékez, ha habzsolni akarnál.
És tudod, mi a legérdekesebb? Hogy ez a kutatási eredmény tényleg csak a diétázókra igaz. A szakemberek ugyanis elvégezték ugyanezt a tesztet nem diétázókon, és ők a vacsi során tökéletesen ugyanannyit fogyasztottak a pizzából, akár fokhagymás kenyeret ettek előtte, akár salátát. Ha viszont mégis diétázol, van még egy remek tippünk: kezdd az étkezést azzal, hogy az ebéded legegészségesebb részét fogyasztod el, mondjuk a salátaköretet vagy a halat, és csak azután fogj hozzá a többihez, így biztosan nem maradnak ki az evésből az igazán tápláló falatok!
Magas rosttartalmú sali a hideg napokra
Íme egy igazán szuper salirecept, ami őszi-téli zöldségekből áll, és könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók:
egy kis fekete retek fele
1 db alma
1 kis adag sütőtök
1 sárgarépa
1 paradicsom
1 fél nyers cukkini
citromlé, só, szárított zeller
Az öntethez: olívaolaj, fokhagyma, kevés só.
Elkészítés:
Nem nagy ördöngösség, igazából csak vékony szeletekre kell vágnod mindent, és jól összeforgatni az öntettel. Fontos, hogy mielőtt ráteszed az öntetet a salira, enyhén sózd meg a zöldségeket, és hagyd őket pár percig puhulni. Jó étvágyat!
Fotó: Profimedia – Red Dot