Mindig időzavarban szenvedsz, ezért már megint gyorsan kellene főznöd valamit? Használj wokot!
A wok nemcsak egy ételfajta neve, de magának az edénynek is a megnevezése. Ezt a Délkelet-Ázsiából származó főzőalkalmatosságot nem véletlenül ismerik ma már az egész világon. A wokban készült ételek ugyanis, mivel kevés olajon és rövid idő alatt elkészülnek, megőrzik rost- és vitamintartalmukat, így különösen egészségesek. Nem kell azonban megijedni, ha nem vagy nagy híve a keleti konyhának, mert gyakorlatilag az összes étel „wokosítható”. A lényeg, hogy az alapanyagok kellően fel legyenek aprítva és betartsd a sorrendet. Ha szeretnél, wokban még levest, fánkot, sőt sült krumplit is készíthetsz.
Lépésről, lépésre:
– Talán a legfontosabb, az alapos előkészület: mindent pucolj meg és vágj fel, hogy főzés közben erre már ne legyen gondod.
– Törekedj a hozzávalók egyenletes feldarabolására.
– Ha előkészültél, forrósítsd fel a száraz wokot, és önts bele 2-3 evőkanálnyi olívaolajat.
– Ezután az olajhoz add hozzá a receptben előírt magvakat, vagy fűszerezés gyanánt fokhagymát, gyömbért.
– Következhet a hús: kapasd meg minden oldalán és mehet is rá a szósz (szója vagy chili) vagy bármilyen más ízesítő.
– A félig kész hús mellé teheted is bele a zöldségeket. (Ha nem szeretnéd, hogy a hús túlpiruljon és nagyon kemény legyen, szedd ki a wokból, mielőtt beleteszed a zöldségeket és csak az utolsó pillanatok egyikében tedd vissza a serpenyőbe.)
– Ha több fajta zöldséget készítesz a wokban, azt vedd előre, amelyik elkészítéséhez több idő kell és csak utána jöjjenek a többiek.
– Végezetül: fűszerezz! Gazdagítsd még az ételt egy kis szósszal, emeld ki az ízeket különböző fűszerekkel, vagy bolondítsd meg egy-két friss zöldfűszerrel.
– Jöhet az azonnali tálalás: köretnek kínálj mellé rizs vagy tésztát.
Szinte bármilyen zöldséget választhatsz, csak legyen türelmed felvagdosni – a klasszikusnak számító sárgarépától, a bébikukoricán át a vízi gesztenyéig vagy a bambuszrügyig jöhet minden. Ha pedig nincs kedved a zöldségekkel bíbelődni, használd direkt a wokos ételekhez kialakított gyorsfagyasztott zöldségkeverékeket. Hogy megbolondítsd, mehet bele akár mangó vagy az ananász is.
A húsokból lehet marha (leginkább hátszín), sertés (de az inas részek kerülendők), és természetesen a csirke (legfinomabb a combfilé) és a pulyka is, de figyelj arra, hogy minden esetben színhús legyen! A tengeri herkentyűk is isteniek a wokban: a rák és a kagyló maradjon egyben, a tintahalat, a polipot és a filézett halat azonban vágd csíkokra. (Ha pedig tervezett a főzés, használj pácolt húsokat, ezek aromásabbak.)
Olajból olyat használj, ami magas hőfokon ég csak el, így jó választás lehet az olíva-, a kukorica-, a földimogyoró-, a szója- és a repceolaj.
Ízesíts különböző szószokkal, mint a chili, a szója vagy a folyékony paradicsompüré. Fűszerek közül pedig leginkább gyömbért, koriandert, curryt, római köményt és friss zöldfűszereket (petrezselyem, kakukkfű, citromfű), currypasztákat és mézet használj az ételkészítéshez. Magokkal is gazdagíthatod az étket, ilyen a szezámmag, a kesudió, a mandula vagy a fenyőmag.
Ha szaftosabb ételre vágysz, tégy egy kis vízzel elkevert keményítőt a wokban készülő ételhez, ezzel besűrítheted.
És még egy jó tanács: a legjobb, ha acél wokot használsz, ez könnyebb, gyorsan vezeti a hőt és viszonylag jól is tartja, egyenletes hőelosztást biztosít. Ezzel szemben a vas wok nehezebb, később melegszik fel (viszont így kevésbé ég le benne az étel) és a hőt is tovább tartja meg. A teflonos változatot felejtsd el: a wokhoz szükséges nagy hő nem kedvez a bevonatnak, könnyen megsérül.