Főoldal > DIÉTA > Egészséges ételek, amiket biztosan nem szoktál enni

Egészséges ételek, amiket biztosan nem szoktál enni

csirkediétaegészségétkezésgombahússajttáplálkozászsírok
0

Írta:

Érdekel, mi az egészséges étkezés igazi titka? Töltsd fel magad egészséges zsírokkal, amiknek emellett jó íze is van. Íme 8 finomság, amivel egészségesen élni egyszerűbb mint valaha.

1. Sertéskaraj

Az íze nem az egyetlen olyan dolog, ami remekké teszi a karajt. Más húsokkal összehasonlítva nagy mennyiségű szelén található benne, egy olyan ásványi anyag, melyet gyakran emlegetnek a rák kockázatának csökkentőjeként. Grammra nézve a karajban lévő fehérje mennyisége csaknem ötszöröse a marhahúsban találhatóénak, és kétszerese a csirkében lévőnek. Tele van riboflavinnal (B2-vitamin) és tiaminnal (B1-vitamin), vagyis B-vitaminban is igen gazdag, ezáltal segít átalakítani energiává a bevitt szénhidrátot.

2. Gomba

Most nem fontos, hogy az ehető gombák 90%-a víz és kb. 700 különböző faj ismert a földön. Jelen esetben az a fontos, hogy javítja az anyagcserét a lebomlása során keletkező vegyi anyagok által. Holland kutatók nem rég arról számoltak be, hogy a gomba erősíti az immunrendszer működését.

3. Paprikapehely

Az olyan erős fűszerek, amilyen a paprikapehely, étvágycsökkentő hatásúak. Ha étkezés előtt 30 perccel elfogyasztasz egy fél teáskanállal, 14%-kal csökkentheted a későbbi kalóriabeviteled. A kutatók szerint a hatásért a kapszaicin felel, ami a paprika csípősségét is adja.

4. Teljes zsírtartalmú sajt

Amellett, hogy feldobja a brokkolit, a zsíros sajtok tartalmaznak egy kazein nevű lassú felszívódású fehérjét, amely az egyik legjobb izomépítést elősegítő fajta. Sőt, a kazein elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. Aggódsz a koleszterined miatt? Ne tedd, a dán kutatások szerint nem mozdult a rossz koleszterin (LDL) szintje azoknál, akik két hétig napi 30 gramm zsíros sajtot fogyasztottak.

39425014 - young beautiful fashionable woman with curly hair sitting in bathtub and holding cheese slice

5. Jégsaláta

Az utóbbi időben a jégsalátáról nem szokás szépeket és jókat mondani, de ezek a híresztelések megalapozatlanok. Egy fél fej saliban jelentős mennyiségű alfa-karotin található, ami erős antioxidánssá teszi, akár a spenót vagy római saláta. És persze, klasszikus fogyókúrás étel, az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség.

6. Fésűkagyló

Ez a kis puhatestű állat csaknem teljes egészében fehérjéből áll. 90 gramm fésűkagylóban kb. 93 kalória van, egy finom, fehérjedús fogás lehetőségét nyújtja. A sima kagyló és az osztriga hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

7. Ecet

Svédországban, ahol a konyha egyik legalapvetőbb eleme az ecet, az emberek vércukorszintje 23%-kal alacsonyabb napi 2 evőkanál ecet fogyasztása mellett. Oké, az jogos, hogy az ecet nem a legfinomabb dolog magában, de tele van polifenolokkal, ami javítja a szív- és érrendszer működését. Könnyen beillesztheted az étrendbe, nem kell kanállal enned, észre sem fogod venni, ha meglocsold a salátád, hozzákevered a majonézhez.

8. Csirkecomb

Ha már unod a csirkemellet, próbáld ki a csirkecombot. 30 gramm combban zsírból egy grammal több, és 11 kalóriával több van, mint a mellhúsban, de ha ennyire megszorítod a zsír- és kalóriabevitelt, a végén csak zellert és uborkát fogsz enni. Azzal, hogy némi változatosságot viszel az étkezésedbe, a diéta többé nem lesz kínszenvedés.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X