Főoldal > DIÉTA > Kiderült: a gyümölcsök és a zöldségek növelik a boldogságszintünket

Kiderült: a gyümölcsök és a zöldségek növelik a boldogságszintünket

boldogságdiétaenergiagyümölcshangulattáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

Lehangoltnak érzed magad? Ropogtass el néhány szezonális gyümölcsöt vagy zöldséget!

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges életmód szerves része a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása. A friss kutatások szerint azonban egyetlen alma többre képes annál, minthogy az orvost távol tartva, a megfázásoktól védjen. Lehetséges, hogy a lehangoltság és a depresszió leküzdésében is jelentős szerepet kapnak ezek a vitaminbombák.

A témában az első kutatás az American Journal of Public Health folyóiratban jelent meg, és azt vizsgálta, hogy a napi rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás milyen hatással van pszichológiai egészségünkre és jóllétünkre. A kutatók már korábban is feltételezték, hogy jóval több egészségügyi hasznuk lehet, mint a rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése. Az 12.000 résztvevő bevonásával végzett kutatás során, azok gyümölcs- és zöldségfogyasztási szokásait két évig monitorozták. Pszichológiai állapotukat és általános boldogságszintjüket pedig rendszeresen tesztelték.

37449218 - homemade healthy salad in glass jar

A kutatás eredményei szerint azok, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, jelentősen élvezték ennek jótékony mentális hatásait, még akkor is, ha az élet közbeszólt, és magánéleti, vagy szakmai változások tették próbára őket. Minél több gyümölcsöt és zöldséget ettek (ez napi 8 adag feletti mennyiséget takar), annál jobbkedvűen élték meg a mindennapokat. Meglepő, de boldogságszintjük olyan jelentős mértékben javult, mint mondjuk egy olyan embernek, aki hosszú távú munkanélküliség után végre állás talál.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megfejtsék a hangulatjavító hatásuk okát, azonban már most van néhány hipotézisük. Valószínűsíthető, hogy a gyümölcsök és zöldségek antioxidáns tartalma növeli a boldogságszintet. Más elméletek szerint az egészséges emésztés kihatással van az agyi folyamatokra, ezáltal élhetjük meg vidámabban életünket, akkor is, ha jelentős pozitív változás nem történik velünk.

Lenyűgöző jelenség, hogy hangulatjavító hatásuk szinte azonnal jelentkezik. A kutatók remélik, hogy munkájuk gyümölcseként még több embert motiválnak majd az egészséges étkezésre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X