Főoldal > DIÉTA > A cikória és amit eddig nem tudtál róla

A cikória és amit eddig nem tudtál róla

cikóriadiétagasztokávérecept
0

Írta: and

A zöldségkirálynő Belgiumból Ez a belga endíviának nevezett növény elnevezését onnan

A zöldségkirálynő Belgiumból

Ez a belga endíviának nevezett növény elnevezését onnan kapta, hogy még a XIX. század közepén fedezte fel egy helyi termelő. Belgiumban máig igen közkedvelt és népszerű: a cikóriafogyasztás átlagosan 5,5 kg/fő/év. Egyszerűen imádják! Csőben sütve, köretként, salátaként, sőt még lekvárként is bármikor szívesen fogyasztják. És bár hazánkban egyelőre talán nem annyira ismert és közkedvelt kesernyés íze miatt, ezen itt az idő változtatni! Ha megtalálod ugyanis a vele harmonizáló (édeskés vagy sós) ízeket, egyszerűen beleszeretsz.

Rengeteg jó tulajdonsággal bír a cikória, hiszen sok ásványi sót, rostot, foszfort, karotint és C-vitamint tartalmaz. Mivel lakásban nevelhető cserépben, így télen is friss zöldséget fogyaszthatsz, akár naponta. Segíti az emésztést, és jó hatással van a szervezetre. Többfunkciós, hiszen míg a növény gyökeréből a cikória kávé készül, addig leveleit ételek készítéséhez használhatod. Leveleinek fogyasztása gyulladáscsökkentő és kismértékben hashajtó hatású is.

Ízek a cikória kávén túl

Ha már unod a cikóriát pótkávéként, érdemes kipróbálnod sütemények, édességek alapanyagként is, vagy zöldségként saláta, krémleves, csőben sült és rakott zöldséges ételek fő alkotójaként, de köretként sem utolsó. Fűszerként a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld harmonizál vele.

Receptötletek:

1. Cikóriasaláta karamellizált körtével, füstölt sonkával

Szedj fejenként egy cikóriát levelekre, és szeleteld egycentis csíkokra. Készíts öntetet azonos mennyiségű tejföllel, majonézzel, kevés magos mustárral, citromlével, sóval és borssal. (De csak épp annyit, hogy bevonja a leveleket, ne a dresszing domináljon.) Majd forgasd össze a salátával. Ezt követeően olvasztott vajon és mézen karamellizáld a kicsumázott, meghámozott, közepes méretű szeletekre vágott körtét. Végül egy nagy tálon középre halmozd a salátát, köré pedig körbe tegyél felváltva körte és vékonyra szeletelt füstölt sonkát (esetleg libamellet).

cikoria2.jpg ()

2. Csőben sült belga cikória, modernebb kivitelben

A zöldséget tisztítsd meg és serpenyőben, vajon, minden oldalról pirítsd meg. Majd kevés húsleves hozzáadásával néhány perc alatt félig párold meg. Közben sűríts be további húslevest és tejszínt (szükség szerint pici keményítővel). Ezután kivajazott jénaiba egymás mellé fektesd a cikóriákat, amelyeket előzőleg vékony szelet sonkába tekertél. Öntsd rá a mártást, majd 200ˇC-os sütőben süsd 15-20 percig, amíg krémesen bugyog és a teteje megpirul.

3. Dinsztelt cikória

Vágj félbe fejenként két közepes méretű zöldséget hosszában, és vastag aljú serpenyőben, vágott felével lefelé fektetve olvasztott vajon pirítsd barnára. Öntsd fel egy csészényi házi húslevessel, sózd és borsozd. Fedő alatt, alacsony hőfokon kb. 20 perc alatt főzd puhára. Végül kevés tejszínt és némi reszelt citromhéjat adj hozzá, közvetlenül tálalás előtt pedig hintsd meg friss, aprított petrezselyemmel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X