Főoldal > DIÉTA > A szervezetnek szüksége van a cukorra

A szervezetnek szüksége van a cukorra

cukorcukorhelyettesítőcukorpótlóédesítőnyírfacukorxilit
0

Írta:

Egyre több szó esik arról, milyen káros a szervezetnek a cukor, valójában azonban nagy szükségünk van rá. Igaz, nem mindegy, milyen mennyiségben és módon visszük be.

Megfelelő megoldást jelenthetnek a cukorpótlók: az egyik legnépszerűbb a nyírfacukor, mivel felszívódása lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudjuk tartani a vércukorszintünket és az agyműködésünket.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy cukor, a legtöbb embernek a kristálycukor, a csokoládé, a sütemény jut először eszébe. Fontos azonban tisztázni, hogy a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejben is található kisebb, nagyobb mennyiségű cukor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta azt tanácsolja, hogy naponta maximum 50 grammnyi, vagyis 12 teáskanálnyi cukrot fogyasszunk a túlsúly, az elhízás, a fogszuvasodás, illetve egyes betegségek elkerülése érdekében.

Az OÉTI 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálata szerint a magyar felnőtt lakosság átlagosan a napi teljes energia bevitel 7-8 százalékát fogyasztja el cukorból, a gyerekek azonban a napi teljes energia bevitel 16-17 %-át is. A felnőttek és a gyermekek cukorfogyasztására egyaránt jellemző, hogy az említett mennyiség döntő része édességekkel, valamint az ételekhez, italokhoz otthon hozzáadott cukor, méz formájában kerül be a szervezetbe.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy cukorpótlókkal, édesítőszerekkel is lehet ugyanolyan minőségű, sőt, hosszabb távon egészségesebb életet élni, mint a hagyományos, a vércukorszintet megemelő cukrokkal. Léteznek úgynevezett cukoralkoholok, vagy cukorpótlók, mint például a xilit, vagy idehaza elterjedtebb nevén a nyírfacukor, amelyek 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a cukor, így cukorbetegek is beilleszthetik napi étrendjükbe. Az édesítés ezen fajtáját már generációk óta biztonságosan alkalmazzák világszerte, ráadásul a xilitbevitel nincs napi engedélyezett mennyiséghez kötve.

cukoralkohol2.jpg ()

A nyírfacukor (xilit) felszívódása lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintjét és az agyműködését, emellett enyhén lúgosító és emésztést segítő hatása van. További előnye, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani, ezért nem okoz fogszuvasodást, sőt rendszeres fogyasztása helyrehozhatja a már károsodott fogzománcot, és csökkentheti a lepedék lerakódását.

Bár az ilyen termékekkel kapcsolatban gyakran elhangzik a vád, hogy hashajtó hatásúak, mint sokmindenre az életben, erre is igaz, a mértékletes fogyasztás nem üt vissza szervezetünkre. A nyírfacukor kinézetre és állagra egyébként csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, és ízesítésre, sütésre, főzésre, vagy akár lekvárkészítésre is használhatja. A tapasztalatok azt mutatják, aki egyszer áttért a cukorpótlókra, onnantól túl édesnek találja a hagyományos édesítésű termékeket.

Forrás: Comlab

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X