A kókuszpálmát és a kókuszdiót szinte mindenki ismeri, jellegzetes hosszú törzse és majd
A kókuszpálmát és a kókuszdiót szinte mindenki ismeri, jellegzetes hosszú törzse és majd öt méteresre növő levelei, a dió barnás kemény héja azonnal szemünk előtt terem képzeletben, ha megérezzük tipikus illatát. A hazai kamrák polcain főleg kókuszreszelék található, de az egészségtudatos étkezés hívei már egyre több formában fogyasztják. A kókusztej, a kókuszzsír, a kókusztejpor is egyre népszerűbb.
Az ázsiai ízek szerelmeseinek nem újdonság, hogy a kókusztejjel, illetve kókusztejporral készült ételek különlegesen finomak. Levesekhez, desszertekhez, mártásokhoz kiváló, és akkor még bele sem kezdtünk a reggelik felsorolásába, amihez nagyszerűen passzol. Turmixok, gabonakásák, reggeli italok válnak tőle ellenállhatatlanul finommá.
De mielőtt néhány ínycsiklandó receptet mutatnánk, vessünk egy pillantást az alábbi listára, amiben a kókusztejpor jótékony hatásainak sorából csemegéztünk.
1. A diétázók kedvence, hiszen energikusabbnak, fittebbnek érezzük magunkat tőle, kalóriatartalma pedig alacsony.
2. A rendszeresen sportolók barátja lehet, hiszen gazdag magnéziumtartalma az izomproblémák gyors enyhítésében segít.
3. A csontok erősségéhez magas foszfortartalma járul hozzá.
És hogy ne csak beszéljünk róla, íme két remek recept, amit érdemes kipróbálni:
Kókusztejes gyümölcsleves
Hozzávalók:
• 1 kg idénygyümölcs (most barackból a legfinomabb)
• 10 evőkanál Vegabond Kókusztejpor
• 1, 5 liter víz
• 3 evőkanál cukor vagy más édesítőszer
• 3 evőkanál étkezési keményítő
• fahéj, kardamom, szegfűszeg
A megtisztított gyümölcsöt a cukorral vagy édesítővel feltesszük főni 1 liter vízben. Amikor egyet forr, belekeverjük a maradék vízben feloldott kókusztejport és a fűszereket. Az étkezési keményítőt elkeverjük pár kanál meleg levessel, és ezt is hozzáadjuk. Alaposan átkeverjük, egyet forralunk rajta és kész is. Jól behűtve is igen ízletes.
Gyümölcsös zabkása
• 1 csésze zabpehely
• 4 evőkanál Vegabond kókusztejpor
• 6 dl víz
• méz
• 2 szem barack
• 1 banán
• 10 szem málna
A zabpelyhet a vízzel összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a Vegabond Kókusztejport és a mézet. Jó, ha egy órát állni hagyjuk fedő alatt, hogy a zabpelyhek alaposan magukba szívják a folyadékot. Tálaláskor az apróra darabolt gyümölccsel gazdagítjuk.
A gyümölcsöket mindkét receptben kedvünk és az évszak szerint variálhatjuk, az ízek kavalkádja áll rendelkezésünkre. A Vegabond Kókusztejpor szinte felsorolhatatlanul sok ételhez használható, kísérletezzünk bátran, levesekkel, süteményekkel, italokkal. A szervezetünk pedig garantáltan extra energiával hálálja meg a sok-sok jótékony hatását. Ha függők lennénk tőle, a Biopont kínálatában a 100 mg-os mellett akár háromszor akkora, igazán kiadós kiszerelésben is beszerezhetjük!
Forrás: Biopont