Főoldal > DIÉTA > Pozitív hatással van a szervezetre a nassolás!

Pozitív hatással van a szervezetre a nassolás!

diétafogyásnassolásrágcsálás
0

Írta:

Pozitív hatással lehet az egészségünkre a nassolás, természetesen akkor, hogy ha azt mértékletesen tesszük. Az őszi-téli hónapokban népszerű magvak és aszalt gyümölcsök kapcsán újabb és újabb kutatási eredmények igazolják: egy kis kényeztetés nem csak a léleknek tesz jót.

 

A késő őszi, téli szezon legkedveltebb snackjei az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök, vagy ezek együttes mixei. Nem véletlenül, hiszen a nyári és kora őszi vitaminraktáraink ilyenkor már lassan kiürülnek, és szervezetünknek szüksége van az utánpótlásra, erre kiválóan alkalmasak a szárított gyümölcsök. Az olajos magvak, mint például a mandula vagy mogyoró fogyasztása pedig Omega 3-zsírsav tartalmuk mellett magas ásványi anyag tartalmuk miatt is ajánlottak.

Szívbarát magvak
Az olajos magvak gyakori fogyasztása egyes kutatások  szerint 30 százalékkal is csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek előfordulását, így például a vérrögök kialakulását is, csökkenthetik a koleszterin szintünket, emellett ereink állapotát javíthatják. Mindez a magas folsav és alacsony telített zsírsav tartalmuknak köszönhető. A mandula például a bőrünknek is jót tesz, hiszen sok E-vitamint tartalmaz, ami nem mellesleg az idegrendszerünk, agyunk számára is jótékony hatású.

Alternatív édesség
Magyarországon a lakosság döntő többségének étrendje rosthiányos, amely az aszalt gyümölcsökkel könnyen egyensúlyba hozható. A szárított gyümölcsök vitamintartalmáról sem szabad elfelejtkeznünk, ezért bármikor fogyaszthatjuk őket, kálium-, magnézium-, cink- és mangántartalmuk is rendkívül magas. Jó hír, hogy a szárított gyümölcsök természetes cukortartalmukat is megőrzik, így desszert helyett is bármikor csipegethetünk belőlük.

nass2.jpg ()

Édeset sóssal?
Nem ördögtől való gondolat, hiszen a süteményekbe is teszünk egy csipetnyi sót, hogy az ízek intenzívebbek legyenek. Ha sós és édes snacket eszünk egyszerre, akkor a pillanatnyi éhségünket csillapítjuk az édes ízekkel, a keményítőben gazdagabb sós darabokat viszont lassabban emésztjük, így hosszabb időre eltelítenek minket. „Szervezetünk akkor működik jól, ha a tápanyagból optimális a beviteli arány, ezért fontos a változatos táplálkozás. Szénhidrátbevitelnél a legjobb, ha legfeljebb 1/3 cukorszerű és legalább 2/3 komplex szénhidrátot fogyasztunk, ezek az arányok az olajos magvas és aszalt gyümölcsös snackek mixeiben megtalálhatóak. Tehát a csokoládés áfonya (és egyéb hasonlóan komplex termékek) fogyasztása táplálkozás-élettani szempontból semmiképpen nem kifogásolható” – foglalja össze a tudnivalókat Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.

Sportoláshoz így együnk
Az aszalt gyümölcs és olajos magvak tartalmazó mixekből napi 20-50 gramm fogyasztása ajánlott:
•    sportolásnál az aszalt gyümölcsök gyorsan energiává alakulnak, a magvak pedig fontos fehérjékkel támogatják a szervezetet
•    az állóképességet növelő és a dinamikus sportágaknál is fontos a cukorszerű és a komplex szénhidrátok megfelelő arányban történő bevitele
•    Az olajos magvak E-vitamin tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket és a fáradtságérzetet is csökkentheti
•    tízóraira is bátran szemezgessünk, hiszen agyunkat, koncentrációnkat is serkentheti pár finom falat

Forrás: Avantgard


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X