Talán már a könyöködön jön ki, hogy az egészséges táplálkozás alapja a rostokban, vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztása. Ezek a finomságok táplálnak, ám nem hizlalnak, sőt az emésztést is segítik. Most segítségünkkel ismerj meg néhány újabb kiváló zsírégetőt.
Káposztán innen, szóján túl
A legtöbben talán a káposztával ismerkednek meg fogyókúrájuk hajnalán, hiszen igen sokféleképpen elkészíthető, laktató és tápláló zöldségünk. Mivel magas a víztartalma, ezért hamar megtölti a gyomrot és jólakottság-érzetet okoz, ráadásul zsírtartalma is jelentéktelen. A másik leghatékonyabb, ismert zsírégetőnk a szójabab, melynek víz- fehérje aránya különösen előnyös, ha fogyókúrázol. Magas fehérjetartalma a legjobb húspótlóvá tette, ezért is vált a vegetáriánus étrend egyik legfőbb alapanyagává. A harmadik legjobb zsírégető növényünk a fejes saláta. Igen alacsony a kalóriatartalma, rosttartalma pedig gyorsítja az emésztést, miközben növeli tested védekezőképességét. Ám nemcsak ezek a zöldségek a fogyókúra nagy ászai, van néhány elsőre érdekesnek tűnő alternatíva is, amit nem árt megismerned.
Mángold
Ízre ugyan a spenótra hajaz, valójában azonban répaféle. Amellett, hogy kalóriát alig tartalmaz, gazdag olyan értékes vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a K-, C-, E-vitamin, a mangán, a magnézium és a réz. Ha fogyókúrázni akarsz, ne hagyd ki az étrendedből magas rosttartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt.
Rebarbara
Mivel nemcsak A-, B- és C-vitamint, kaliumot és magnéziumot tartalmaz, hanem rengeteg rostot is, így elősegíti az emésztést és a bélműködést, ráadásul kiváló méregtelenítő. Ha pedig kompótként eszed vagy pudingot, tortát készítesz belőle, akkor az édesség utáni vágyadat is csillapíthatod vele.
Radiccho
Ez a hazánkban még kevésbé ismert olasz káposztaféle igazi különlegessége lehet a kiegyensúlyozott étrendnek. Színpompás, márványszerű levelei nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak, de rengeteg rostot is, így ha szeretnél fogyni és jót enni, készíts belőle salátát.
Articsóka
Az olasz és francia ételek e jellegzetes alkotóeleme nem tartalmaz túl sok kalóriát, így bátran fogyaszthatod sütve vagy párolva, esetleg saláták kiegészítőjeként. Jól jársz vele, ha nem hagyod le az étlapodról, mert regenerálja a májadat, serkenti emésztésedet, és koleszterinszintedet is csökkenti.
Paszternák
Bár külsejében hasonlít a fehérrépához, ennek a rostban gazdag zöldségnek az íze sokkal erőteljesebb. A paszternák nemcsak kitűnő béltisztító, de magas kalciumtartalma miatt erős vízhajtó hatása is van.
Olívabogyó
Nem árt, ha ennek a mediterrán eredetű zöldségfélének a zöld és fekete bogyóit fogyasztod, mert nemcsak serkenti az emésztést, hanem a fogyókúra szempontjából is igen hasznos esszenciális zsírsavakat juttathatsz be vele a szervezetedbe.