Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a magasabb rostbevitel segít megakadályozni a kilók elszaporodását, vagy méginkább: segíti a fogyókúrát. A két évig tartó kutatás eredménye szerint, ha minden 1000 kalóriányi ételben 8 grammnyi a rost, akkor átlagosan két kilóval többet fogyhatunk. Próbáld ki! Mit veszíthetsz?
1. Alma
Egy közepes alma 4 gramm rostot tartalmaz, egy nagyobb pedig ötöt. Ráadásul tele van C-vitaminnal és káliummal.
2. Zöldborsó
Egy csészényi zöldborsó 4 gramm rostot tartalmaz és egészséges dózisban (a napi szükséglet 30%-a) a bőr számára nélkülözhetetlen C-vitamint.
3. Édesburgonya
Egy közepes héjában sült édesburgonya (5 cm széles, 13 cm hosszú) 5 gramm rostot tartalmaz – és csak 103 kalóriát. Ráadásul egy vitaminbomba: szemerősítő, látásjavító A-vitamin napi 438%-át adja, a C-vitamin 37%-át, de van benne kálium, E-vitamin, vas, magnézium és béta-karotinban, luteinben és xantinban is gazdag.
4. Málna
Nagyon magas rosttartalmú gyümölcs – néhány fajtája pektin formájában található, amely csökkenti a koleszterinszintet. Egy csésze málna 8 gramm rostot tartalmaz és nagyon magas a C-vitamin tartalma is.
5. Eper
Egy csészényi a finom piros gyümölcsből 3 grammnyi rosttal büszkélkedhet és magas a C-vitamin tartalma is – amely egy antioxidáns: segíti a bőr egészségét.
6. Csicseriborsó
Nem is gondolnánk, de az apró sárga bogyókból nem egészen egy csészényi 8 gramm rostot tartalmaz. Ráadásul B6 és folát tartalma sem elhanyagolható – ezek az új sejtek létrejöttében játszanak szerepet.
7. Tök
Egy csésze főtt tök 3 gramm rostot tartalmaz. De a napi A-vitamin szükséglet 245%-át is tartalmazza, de van benne C-, és E-vitamin és kálium is.