Az Instagramon a smoothie-k mellett az egyik legnépszerűbb szereplő az #acaibowl, vagyis acai bogyó tál, ami a világ egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcséből készül. Készítsd el te is, mutatjuk, hogyan!
Miért egészséges?
Az acai bogyó (ejtsd „ászáj” vagy „ászái”) az amazóniai esőerdőben termő gyümölcs, mely tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a szőlő és kétszer annyit, mint a kék áfonya. Népszerűsége nem véletlenül ível felfelé, hiszen rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban (omega 6-9 zsírsav, kalcium, vas, kálium, cink, magnézium, C-, A-vitamin) nyomelemekben és rostokban, ezért fantasztikus hatással van a szervezetünkre:
- baktériumölő, antimutagén
- gyulladáscsökkentő
- immunerősítő
- védi a szív- és érrendszer egészségét
- segíti az emésztést
- magas E-vitamin tartalma miatt bőrszépítő, fiatalító hatású
- javítja a memóriát és az agyi funkciókat
- csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, így elősegíti a fogyást
- aminosav tartalma növeli az állóképességet és az energiaszintet
- harmonizálja a koleszterinszintet
- teobrominban gazdag, mely a koffeinhez hasonlóan élénkít és javítja a hangulatot
Az acait itthon leginkább gyümölcslé, por vagy fagyasztott formában tudod beszerezni. Az alábbi receptben por szerepel, ami egyébként a friss gyümölcs minden értékes tulajdonságával rendelkezik.
Így készítsd el az acai bogyó tálat:
Hozzávalók:
- 2 csésze fagyasztott málna (fagyasztott áfonyával és eperrel is isteni)
- 2 banán
- 1 csésze rizstej (vagy más növényi tej)
- 4 ek acai bogyó por
- 1 – 1,5 ek méz
- 1 ek mandulavaj
Díszítéshez (opcionális): chia-, szezám-, tökmag, mandula, kókuszreszelék, goji bogyó, zabpehely, mazsola, kivi, gránátlama mag (vagy más friss gyümölcs tetszés szerint)
Elkészítés:
- Tedd a málnát, a banánokat, az acai bogyó port, a rizstejet és a mézet egy turmixgépbe, és pépesítsd teljesen simára.
- Öntsd egy müzlis tálkába, díszítsd a tetejét tetszés szerint, és kész is! Nyamm!
Fotó: Instagram