Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért igyál matcha teát

7 ok, amiért igyál matcha teát

egészségfogyásmatcha teateazsírégetés
0

Írta:

A kávék szerelmesei és a teakedvelők is egyaránt imádják Japán nemzeti italát, a matcha teát – azonban nemcsak az íze miatt érdemes inni, hanem a jótékony egészségügyi hatásai miatt is!

1. Ez a legegészségesebb tea

A vízhajtó hatású matcha tea kiváló teacserjékből készül, ezért rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne – például a rák- és stresszmegelőző hatásairól is ismert polifenolok. A Japánban orvosságként is használt tea természetes koffeinforrás, ezért segít ébren tartani az elmét, stabilizálja a vércukrot, valamint csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin (LDL) szintet is.

2. Sok antioxidáns van benne

Ha azt hiszed, hogy az étcsokoládé, a goji bogyó és az áfonya vezeti az antioxidánsokkal teli ételek toplistáját, tévedsz! A matcha tea 143%-kal több antixodiánst tartalmaz, mint a naponta fogyasztott élelmiszerek, de ez még semmi! 70%-kal több vitamin található meg benne, mint a narancsban, és kilencszer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót! Mindezek mellett a legerősebb zöld teaként ismeretes, hiszen 10-szer erősebb, mint egy átlagos, filteres zöld teakeverék.

3. Sokáig ébren maradsz tőle

Napi három-négy csésze kávé nélkül ki sem bírod a napot? Itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a finom teát! Legalább 8-10 órán keresztül garantáltan ébren tart, fokozza a mentális éberséget, és az energiaszintet is jócskán megnöveli – tehát fizikálisan sem fogsz kifáradni a nap végére. A magas koffeintartalma miatt azonban csak reggel ajánlott fogyasztani – egy extra hosszú műszak előtt különösen jól jöhet!

51629488 - japanese tea ceremony setting, matcha green tea

4. Még a teautálók is szeretik

Ez főként a különleges leveleinek köszönhető: nem egy olyan csodatörténet kering az interneten, amelyben a koffeinfüggők is le tudtak szokni a kávéfogyasztásról. A jó hír, hogy a matcha-hoz nem lehet hozzászokni, mert hamar kiürül a szervezetből; az íze miatt pedig nem kell aggódnod! Annyira semmilyen és vízízű, hogy nem lehet utálni: minden bizonnyal egy ilyen jótékony teát nem az íze miatt fogyasztanak.

5. Bármihez lehet fogyasztani

Por állagban (nem filterként és teakeverékként) árulják, ezért bármihez hozzá lehet keverni. A fehérjeturmixodhoz, a joghurtodhoz, a reggeli zabpelyhedhez, a karácsonyi szaloncukrok csokijába és muffinok tésztájába, bármibe: az ízeken semmilyen változást nem fogsz tapasztalni. A lényeg, hogy alaposan elkeverd a port.

6. Könnyű elkészíteni

A legtöbb teához hasonlóan a matcha elkészítése sem igényel sok tudást, lehet hidegen és melegen is fogyasztani; mézzel, citrommal, lime-mal, vagy akár tejszínhabbal és gyümölcssziruppal édesítve is.

7. Fogyasztó hatású

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nemcsak az elmét, hanem az anyagcserét is felpörgeti, ráadásul képes megállítani az új zsírsejtek növekedését anélkül, hogy leterhelné a májat és a vesét. Ha tehát ha gyorsan akarsz jelentős eredményeket elérni, bátran próbáld ki a matcha teát!

Figyelem! A matcha teát csak Japánban termesztik, ezért vásárlás előtt mindenképpen nézd meg az eredeti lelőhelyét, nehogy hamisítványt szerezz be!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X