A 40 fok körüli napokkal még a nyár szerelmeseinek is meggyűlhet a baja. A perzselő forróságban enni sem kívánunk, a szokásos fehérjedús diétánk pláne nem esik jól, hiszen további hőt termel. Legszívesebben egész nap csak fagyit és jégkását fogyasztanánk. A bennük található sok cukor és kalória miatt azonban ez a két étel egyáltalán nem alakbarát, csupán üres kalóriák.
Hogy van-e egészséges alternatívájuk? Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely számos meglepő és kevésbé meglepő egészséges, alacsony kalóriatartalmú finomsággal hűthetjük le magunkat.
Fagyasztott bogyós gyümölcsök
Mi a fagylalt legegészségesebb alternatívája? Nem is kérdés, hogy a fagyasztott bogyós gyümölcsök. A málna, az eper, az áfonya és a szeder fogyasztásával hatékonyan csökkenthetjük testhőmérsékletünket. Cukortartalmuk miatt sem kell aggódni, egy csésze málna például csak 5 g cukrot tartalmaz, míg ugyanennyi áfonya 7 g-ot. Összehasonlításként egy csészényi fagyiban átlagosan 45 g cukor található.
Ananász
A hőt termelő csirkemellet célszerű ananásszal fogyasztani, ugyanis a trópusi gyümölcsben található bromelain enzim segíti a fehérjék emésztését. Ezáltal a lédús gyümölcs tovább hűsít és frissít. Ráadásul csökkenti az édesség utáni vágyat, 100 grammjában pedig mindössze 57 kalória található.
Kókuszvíz
Eleged van a cukros limonádékból és jeges teákból? Teljesen megértjük, hiszen a bennük található hatalmas mennyiségű cukortól inkább összeragad a szájunk, ahelyett, hogy kellemesen hidratálnának. A kókuszvíz sokkal jobb választás, hiszen kevesebb cukrot tartalmaz, viszont annál több elektrolitot. Növeli az energiát adó hormonok termelődését, így nagyszerű alternatívája az energiaitalnak is, mesterséges anyagok nélkül.
Zeller
A ropogós zöldség 95%-a víz, ezáltal remekül hidratál és hűsít. Ráadásul segítségével a bosszantó puffadásnak is búcsút mondhatunk, így bátran felvehetjük kétrészes fürdőruhánkat is. Vizelethajtó tulajdonsága miatt felszámol a vízvisszatartással. Alig van benne szénhidrát, viszont annál több tápanyagot tartalmaz. Bátran lehet repetázni, ugyanis egy zellerszár csupán 6 kalóriát rejt.
Édeskömény
Ez talán a legmeglepőbb az összeállításban, de célszerű nyáron édesköménnyel fűszerezni ételeinket. Emésztést segítő összetevői miatt csökkentik a gyomorsav jelenlétét, fogyasztását követően remekül hűsít.
Chili paprika
Mindig is kíváncsi voltál, hogy a chilis ételek miért pont a meleg éghajlatú országokban népszerűek? A paprika által kiváltott izzadás hatására csökken a test hőmérséklete. Fogyasszuk bátran nemcsak melegben, hanem fogyókúra idején is, a benne található kapszaicin ugyanis elősegíti a zsírégetést.
Joghurt
A hideg élelmiszerek, amilyen a joghurt is, fogyasztása ideiglenesen csökkenti a belső testhőmérsékletünket. A joghurtnak ráadásul a víztartalma is nagy, így a hidratációról is gondoskodik. Kerüld azonban az ízesített termékeket, amelyek tömve vannak cukorral és mesterséges színezékkel.
Avokádó
Az avokádó oldható rost- (egyetlen avokádó 11-17 gramm rostot tartalmaz) és víztartalma miatt kevesebb energiát von el a szervezettől az emésztési folyamat során. Igen gazdag káliumban, így pótolja az izzadás során elvesztett elektrolitokat. Egy átlagos avokádó 100 grammonként 200 kalóriát tartalmaz, amely 2 gombóc fagyi energiatartalmával egyenlő, viszont az avokádóban egyáltalán nem üres kalóriák rejlenek.
Fotó: 123RF