Főoldal > DIÉTA > 7 ok, ami miatt gyarapodhat a súlyod

7 ok, ami miatt gyarapodhat a súlyod

hízáshormonstressztestsúlyzsírpárna
0

Írta:

Bizony okozhat számodra csalódottságot, ha a vártnál többet mutat a mérleg kijelzője. Vagy ha túl passzentosnak érzed a korábban kényelmes ruháidat.

Egy amerikai professzor szerint sokan úgy gondolják, hogy a hízás csak életmódbeli tényezőkkel függ össze. Ezzel szemben a testünk olyan tényezőkre is reagál, amelyeket nem vagyunk képesek irányítani.
Az alábbi egészségügyi problémák például jelentősen befolyásolják az ideális testsúlyod elérését.

1. Depresszió

Sok antidepresszáns gyógyszer súlygyarapodást okoz. Aki rendszeresen szedi ezeket a pirulákat, annak számolnia kell ezzel a következménnyel. Az évek során pedig jelentősebb elhízás alakulhat ki. Vizsgálatok azt is megállapították, hogy akik depressziós tünetekkel bajlódnak, gyakrabban fogyasztanak magasabb zsír- és nagyobb kalóriatartalmú ételeket.

2. Gyógyszerek szedése

Hosszú listát lehetne készíteni a tablettákról, pirulákról, amelyek súlygyarapodást okoznak. Többek között ilyenek lehetnek a hormonkezelések, a szteroidok, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló béta blokkolók, a mellrák elleni, a reumás ízületi gyulladásra, de akár a migrénre vagy a gyomorégésre szolgáló szerek is.

3. Lassú emésztés

A székrekedés az egyik jele lehet ennek, ilyenkor akár a probiotikumok kipróbálása is segíthet. Egyébként pedig a megfelelő mennyiségű vízivás kulcskérdés, akárcsak a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

4. Tápanyagok hiánya

A magnézium, a vas vagy a D-vitamin hiánya veszélyezteti az immunrendszert, gyengítheti az energiabevitelt és megváltoztathatja az anyagcserét, ami megnehezíti az egészséges életmódot. Sokan ilyenkor koffeinnel, édességekkel vagy egyszerű szénhidrátokkal kompenzálnak, de az is előfordul, hogy túl gyengének érzik magukat a rendszeres edzésekhez.

Portrait of a gorgeous young brunette woman standing on a scale.

5. Idősebb kor

Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni. Egyszerűen nem égetünk el annyi kalóriát 40 vagy 50 évesen, mint 20 esztendősen. Többet kell edzenünk és kevesebbet ennünk a megfelelő anyagcseréhez.

6. Sérülés vagy betegség

Számos olyan probléma adódhat, amelyek miatt nem lehet annyit mozogni, edzeni, így súlygyarapodáshoz vezethetnek. Ilyen a talpi bőnye gyulladás, a csontritkulás, a térd vagy a csípő fájdalmai. Ilyenkor jöhet jól, ha mondjuk futás helyett a kevésbé megterhelő úszást vagy kerékpározást választjuk.

7. Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg kortizol hormonjának túltermelése miatt kialakuló betegség. Ritkán fordul elő, az egyik figyelmeztető jel a hason, az arcon és a nyakon felszaporodó zsír, miközben a lábak és a karok vékonyak maradnak. Ha a betegség gyanúja felmerül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X