Főoldal > DIÉTA > 8 ok, amiért a szénhidrátok segítenek a fogyásban

8 ok, amiért a szénhidrátok segítenek a fogyásban

hasszénhidrátzsír
0

Írta:

A jó szénhidrátok nem mások, mint a rezisztens keményítők. Számos kutatás támasztja alá, hogy segítségükkel kevesebbet eszünk, több kalóriát égetünk, feltöltenek energiával, kevésbé leszünk stresszesek és a koleszterinszintet is csökkentik.

 Túl jól hangzik ahhoz, hogy mindez igaz legyen? Íme 8 nyomós érv, amiért újra vissza kell venned a szénhidrátot az étrendedbe.

Életre szóló vékonyság

Bármilyen meglepő, egy friss kutatás rávilágított, hogy a vékony emberek jóval több szénhidrátot fogyasztanak, mint a kövérek. A karcsúság kulcsa, hogy a napi kalóriabevitel 64%-a szénhidrátból álljon. Ez nagyjából 361 grammnak felel meg, nyugodtan egyél tehát héjában sült krumplit, amit már évtizedek óta kerülsz. A szénhidrátszegény diéták ezzel szemben kevesebb, mint napi 30% szénhidrátbevitelre buzdítanak, amely nagyjából 30 grammnak felel meg.

Jó szénhidrátok: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek (lencse, bab, borsó, szója), teljes kiőrlésű gabona (árpa, zab, köles), burgonya, barna rizs.

Teltségérzetet adnak

A szénhidrátban gazdag ételek hamarabb elveszik az étvágyat. Gyorsabban jóllaksz, mintha zsírt vagy fehérjét ennél. A teljes értékű szénhidrátok ugyanis lassabban emésztődnek, mint más táplálékok. Akár 10%-kal kevesebb kalóriát is ehetsz másnap, mivel kevésbé törnek majd rád az éhségrohamok.

Gátolják az éhségérzetet

A kutatások rámutattak, hogy amikor a diétázók abbahagyják a szénhidrátszegény diétájukat, majd rostban gazdag szénhidrátokat kezdenek el enni, két napon belül megszűnik az ételek iránti sóvárgásuk. Eljött az ideje, hogy kedvenc ételeid végre ne legyenek tiltólistán! A rostok telítenek, és felpörgetik az anyagcserét.

Szabályozzák a vércukorszintet

A megfelelő szénhidrátfogyasztás segítségével egyensúlyban tarthatod a vércukorszinted és elkerülheted a diabéteszt. Akik komplex szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak, azoknak az étkezés utáni vércukorszintje jóval alacsonyabb értéket mutat. Kerüld a fehér rizst, válts barna rizsre, amelyet dúsíts zöldségekkel, hogy még inkább kordában tartsd vércukorszinted.

Felpörgetik az anyagcserét

A teljes értékű szénhidrátok az emésztőrendszerbe jutva beindítják a zsírégetést, főleg a kritikus hasi területen. Támogatják a fogyást, a zsírtömeg helyett pedig az izmok építését. Ne hagyd tehát lelassulni az anyagcseréd, elő a komplex szénhidráttal!

Elpusztítják a hasi zsírt

Bármilyen meglepő, a szénhidrátok a hasi zsírt hatékonyabban égetik el, mint más táplálékok, azonos kalóriabevitel esetén is. Felturbózzák a zsírégető enzimeket, és csökkentik a zsírt tartalékoló enzimek működését. Ezáltal a hasi zsírsejtek kevésbé raktározzák a bevitt kalóriákat.

Elégedetté tesznek

A szénhidrátok tovább adnak jó közérzetet, mint más ételek. Az agynak üzemanyagra van szüksége, így amikor üres a gyomrod, azt a jelzést adja a testednek, hogy lakj jól. A rezisztens keményítők működésbe hozzák a teltségérzetért felelős hormonokat a bélrendszerben és a sejteket érzékenyebbé teszik az inzulinra. Ha növeled a teltségérzetet adó ételek fogyasztását, és beindítod a jóllakottságérzetért felelős hormonokat, azzal minimálisra csökkented az étvágyad és az ételek utáni sóvárgást.

Boldogan érheted el álmaid alakját

Ez szinte az egyetlen olyan diéta, amely kiegyensúlyozott étkezéssel eredményez fogyást. Nem kell teljes ételcsoportokat tiltólistára tenni, nem kell éheztetni az agyat és az idegrendszert sem. Sanyargatás nélkül elérheted a kitűzött álomalakot, és végre elégedett lehetsz önmagaddal! Hát nem csodás?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X