Főoldal > DIÉTA > 5 lépés az álomalakért

5 lépés az álomalakért

alakformálásedzésfittségfogyásizommotivációsikerszépségtestsúly
0

Írta:

Hogyha szeretnénk karcsúbbak, fittebbek, izmosabbak lenni, a legfontosabb, hogy nap mint nap kitartóan és következetesen dolgozzunk a céljainkért. A következő lépések segíthetnek ebben.

1. Határozd meg a célodat

Fontos, hogy világos elképzeléssel rendelkezz arról, mit is szeretnél elérni. Fogyni, izmosodni vagy szálkásítani akarsz, esetleg több dolgot egyszerre? Írd le a céljaidat, és azt is dokumentáld, hogy milyen lépésekben, milyen ütemben tudsz haladni. Mindez segít abban, hogy nyomon követhesd a fejlődést, és folyamatosan sikerélményeket szerezz, melyek fenntartják a motivációdat.

2. Szabj határidőt

A határidő nagy segítség, bármilyen célt is tűzzön maga elé az ember. Ha tudod, mennyi időd van egy adott feladatra, sokkal fókuszáltabb maradhatsz, és kevesebb az esély arra, hogy halogatsz. Ugyanakkor figyelj arra, hogy realisztikus elvárásokat támassz magaddal szemben, ne hajtsd túl, és ne merítsd ki túlzottan a tested. Inkább haladj kisebb lépésekben, több részcéllal, és tágabb időkerettel, hogy végig meg tudd őrizni a lelkesedésed.

3. Fenntartható étrend

Az étrenddel kapcsolatban szintén nem érdemes túlságosan aszkéta-attitűdöt felvenned. A lényeg, hogy akkor is változatos és ízletes ételek kerüljenek az asztalodra, ha éppen diétázol. Hogyha túl szigorúan koplalsz, nagyobb eséllyel törnek rád falási rohamok, és így könnyen kárba vész az erőfeszítés. Persze, némi áldozatra szükség van az étkezés terén is, de inkább próbáld megtalálni egy-egy étel egészségesebb, kalóriaszegényebb alternatíváját, fedezz fel újdonságokat, minthogy pusztán lemondásként éld meg az új étrendet.

52135128 - top view of colorful fitness equipment on wooden floor

4. Keresd meg a legmegfelelőbb környezetet

Talán nem gondolnád, de annak a környezetnek is nagy jelentősége van, ahol sportolsz. Érdemes kicsit körüljárnod a lehetőségeket: melyik edzőteremben érzed jobban magad, hol tetszik jobban az órák hangulata, hol a legszimpatikusabbak az oktatók, és azt is figyelembe veheted, hol találsz olyan „versenytársakat”, akik arra ösztönöznek, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

5. Kérj visszajelzést

Nagy segítség, ha van valaki, akitől visszajelzést kérhetsz a haladásodat illetően, és azzal kapcsolatban, hogy megfelelő-e az edzésterved az adott célokhoz. Ebből a szempontból a legjobb választás egy személyi edző lehet, aki nemcsak visszajelzést ad, hanem ehhez igazítva új gyakorlatokat is. Ha nincs lehetőséged személyi edzőt fogadni, akkor is keresd meg azt a tanárt, esetleg tapasztalt edzőtársat, aki külső szemlélőként tud objektív visszajelzést és tanácsot adni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X