Főoldal > DIÉTA > Tuti természetes zsírégető: a gyömbér

Tuti természetes zsírégető: a gyömbér

diétaegészségelhízásfogyásgyógynövénygyömbérmegfázászsírégetés
0

Írta:

Ha a gyömbért eddig csak a megfázásos időszakokban használtuk, érdemes bevetni az elhízás ellenszereként is, a friss kutatások szerint.

A legújabb kutatások szerint igazi csodaszer

Az Annals of the New York Academy of Sciences című tudományos szaklapban publikált tanulmány igen széleskörű, 60 kutatás eredményein alapszik, több különböző kultúrát foglal magába, illetve állati és emberi kísérleteket is. Ezek során megállapították, hogy a gyömbér igen hatékony az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek ellen folytatott küzdelemben. A szerzők főként az anyagcserezavarokat, a 2-es típusú cukorbetegség háromnál több hajlamosító tényezőjét és a szívbetegséget vizsgálták különböző aspektusokból. Az eredmények mérföldkövek lehetnek, hiszen ezek a betegségek egyre több embert érintenek.

Régóta kérdéses, hogy ezen betegségeket a gyógyszereken kívül/mellett lehet-e természetes készítményekkel kezelni. A gyömbér kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen széleskörben elérhető, és orvosi célból történő felhasználása igen messzire nyúlik vissza. Már az első kínai nagy füvészkönyv is fontos gyógyszerként említette. Az indiai orvoslás szerint pedig nemcsak a testet, a lelket is erősíti. A gyökérben található, közel 115 különböző kémiai összetevő közül a gingeroloknak köszönheti gyógyhatását, amely igen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Ma a tizennégy legerősebb antioxidáns közé sorolják, gazdagon tartalmaz antibiotikus és daganatellenes hatású fitokemikáliákat is. Mostanra bebizonyosodott, hogy kiemelt szerepet játszik a zsírégetésben, a szénhidrátok emésztésében és az inzulin kiválasztásban. Emellett felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Sőt, valószínűsíthető, hogy az ütőér elmeszesedése ellen is hatásos.

A jótékony hatások egyelőre az állatkísérletek során erősebben bebizonyosodtak. A patkányokkal folytatott kísérletek során például jelentős testsúlycsökkenés, gyulladáscsökkentés, alacsonyabb koleszterinszint és vérnyomás volt megfigyelhető. Az embereken végzett kutatások során elsősorban a fokozott kalóriaégetést és a csökkenő éhségérzetet tapasztalták. Tehát a gyömbér fogyasztása és a fogyás között egyértelmű összefüggést találtak. Emellett természetesen az embereknél is tapasztalható volt az alacsonyabb koleszterin-, vércukorszint és vérnyomás is. Ezek mellett gyulladásgátló és májvédő tulajdonságai is tisztán látszódtak.

48177480 - fresh sliced ginger root and ground ginger on white wooden background

A gyömbért különböző formában adták be a kísérletekben résztvevőknek: kapszulaként, tablettaként és folyadékban feloldott porként. A kutatásokat vezetők szerint még nem tisztázott ugyanis, hogy milyen formulával és mekkora dózissal érhető el a legnagyobb hatékonyság. Azonban az eddig kapott eredmények igen ígéretesek.

Túladagolás, ellenjavallatok

Felmerül a kérdés, hogyha még nincs javallat az ajánlott bevitel mennyiségére, lehet-e túladagolni, illetve vannak-e olyan esetek, amikor fogyasztása nem javasolt. Túlzott fogyasztása gyomorfájdalmat, epegörcsöket idézhet elő. Terhes nők számára egyáltalán nem ajánlható, mert koraszüléshez vezethet. Magas vérnyomásúaknak sem javasolt vérnyomáscsökkentő szedése mellett, mert a gyógyszerrel való kölcsönhatás következtében veszélyesen lecsökkenhet a vérnyomás. Véralvadásgátlót szedőknek fogyasztása tilos, mert rontja a vérzékenységet.

Összegzés

A gyömbér magas antioxidáns tartalmát és gyulladáscsökkentő tulajdonságát érdemes kihasználni. Zsírégető hatása, a friss kutatásoknak köszönhetően, bebizonyosodott. Természetesen a diétát nem alapozhatjuk csupán erre a fűszerre, de kétségtelenül hatékony eleme lehet életmódváltásunknak. Ráadásul sófogyasztásunkat is jelentősen lecsökkenthetjük, ha elkezdjük gyömbérrel ízesíteni az ételeinket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X