A kínai és az ayurvédikus orvoslásban évszázadok óta ismert, hogy a bazsalikommagok milyen jótékony tulajdonságokkal bírnak.
Az egészségre gyakorolt hatását még csak néhány tanulmányban vizsgálták, de így is fel tudunk sorolni 12 lenyűgöző okot, amiért érdemes az étrendedbe beépíteni.
- Ásványi anyagokban gazdag. Remek magnézium-, kalcium- és vasforrás.
- Hasznos rostokat tartalmaz. Egyes vizsgálatok szerint az emberek csupán 5 százaléka fogyaszt ilyeneket megfelelő mennyiségben.
- Segíti a bélrendszered hatékonyabb és egészségesebb működését. Hozzájárul a fontos bélbaktériumok fejlődéséhez.
- Hosszabb ideig biztosít telítettségérzést, így fogyókúrás étrendnél is hasznos lehet.
- Segíthet a vércukorszinted szabályozásában, amit már vizsgálatok is igazoltak.
- Javít a koleszterinszinteden.
- Jól és sokoldalún felhasználhatod a konyhában. Desszertek, levesek és mártások sűrítésére is alkalmas.
- Növényi vegyületekben, így flavonoidokban és polifenolokban is gazdag. Ezek gyulladásgátló és rákellenes hatásúak.
- Indiában és délkelet-Ázsiában régóta használják italok turbózásához. Így fontos rostok és ásványi anyagok juthatnak be a szervezetedbe.
- Kiváló növényi forrása az Omega-3 zsírsavaknak.
- Remekül lehet vele helyettesíteni a chia magokat. Igen hasonló a tápanyag-összetételük.
- Könnyen felhasználhatod. A már említett módok mellett palacsintába, tésztákba, kenyérbe vagy muffinba is kerülhet.
Fotó: 123RF