Főoldal > DIÉTA > Most megtudhatod, hogyan nőnek az izmok

Most megtudhatod, hogyan nőnek az izmok

erősítésizmosodásizomizomépítés
0

Írta:

A változások nem egy este alatt mennek végbe, és ez alól az edzés sem kivétel. A legtökéletesebben összeállított edzésterv mellett is szüksége van az izmoknak időre az alkalmazkodáshoz.

Bármilyen eltökélten veted bele magad a testmozgásba, nem fogod azonnal erősebbnek érezni magad, vagy rögtön látni a változást a testeden, az öltöző tükrébe tekintve. Most megtudhatod, hogyan zajlik az izmosodás folyamata, melyek az izmos testalkat előnyei, és kell-e félni az erősödéstől.

Hogyan erősödnek az izmaink?

Ha meg akarod érteni, mi áll az izmosodás hátterében, nem lehet megkerülni az anatómiát. Minden izom fonálszerű rostokból áll. A rostok együttes munkája lesz hatásos, miközben úgy erősödsz, hogy nincs szemmel látható eredménye. A rostok közötti koordináció a gyakorlatok ismétlődése során fejlődik. Nem kell feladni, ha rendszeresen edzel, az izomsejtek idővel növekedésnek indulnak (hipertrófia), az izomrostok vastagodnak és erősödnek. Lassan azt veszed észre, hogy a bicepszed formásodik, vagy a bizonyos 6 kocka elkezd kirajzolódni a hasadon. Az izomsejtekben elraktározott fehérje a felelős a növekedésért. Erősítő edzés során mikrosérülések keletkeznek az izmokban, és új izomszövetek képződnek a következő edzéshez. Ha változtatsz a megszokott feladatokon, akkor a tested új kihívások elé állítod, azaz rendszeresen fejlődsz. Amit még fontos tudni, hogy az izomrostok száma születéskor meghatározott, így az edzések hatására a rostok száma nem nő, csupán a meglévők vastagodnak és formásodnak.

Mennyi időre van szüksége a szervezetnek az izmosodáshoz?

Csalódott vagy, ha napok múltán sem látod a változást? Az edzések stimulálják az izmokat, de nem minden egyes tréning hatására nőnek az izmok. Emiatt csak hetek, sőt hónapok kitartó munkájával válik láthatóvá az izmok fejlődése. Ha a legtöbbet akarod kihozni az edzéseidből, a következő szabályokat fontos szem előtt tartani. Az izmok növekedéséhez rendszeres és állandóan megújuló edzésprogramra lesz szükséged. Az izmok ugyanis még gyorsabban leépülnek, mint amilyen hamar felépültek, ha nem éri őket elég kihívás. Természetesen olyan mozgásformát érdemes választani, amelyet örömmel végzel, így nem éled meg kényszerként a rendszeres edzéseket. Azonban, egy idő után az izmok megszokják a terhelést, így ha ugyanazt a programot követed, stagnálás áll be a fejlődés helyett. Fontos, hogy az új kihívások állandó keresése mellett se feledkezz meg a pihenőnapokról. A pihenés kell, hogy az izom megtartásához és építéséhez szükséges tápanyagok beépülhessenek a szervezetbe. Ráadásul nemcsak az izmok, hanem az inak, a szalagok és a csontok is igénybe vannak véve egy-egy edzés során.

35660692 - brutal athletic woman pumping up muscles with dumbbells. brunette sexy fitness girl in pink sport wear with perfect body in the gym posing before training set. attractive fitness woman

Melyek az izmos testalkat előnyei?

Az erősítő edzéseknek korántsem csak a formás, szálkásan izmos testalkat az eredménye. Számos más jótékony hatásuk van, mint a szebb testtartás, a feszesebb bőr, a jobb hangulat és a hatékonyabb stresszkezelés. A kemény edzések elvégzésének tudata és az esztétikus alkat az önbizalmat is növeli. Az erősebb izmok emellett stabilizálják az ízületeket, támogatják az ínakat és a szalagokat. Az izmosodás mellett fogyni is akarsz? Ne aggódj, ez sem lehetetlen, sőt! A magasabb izomtömeggel rendelkező emberek több zsírt égetnek, még pihenés közben is, mivel több energiára van szükségük, mint zsírra. Az edzések többségének ráadásul zsírégető utóhatása is van, azaz a mozgás után is több kalóriát éget a szervezet, mivel az anyagcsere felpörgetett szinten marad.

Félj-e nőként az erősödéstől?

A nők többsége még mindig retteg az erősítő edzésektől, mert nem akar óriási izmokat növeszteni, ráadásul 2-3 hónap kemény munka után olyan érzésed lehet, hogy az izmaid kinyiffantak. Mindig tartsd be a pihenőnapokat, és ne engedd, hogy a társadalmi elvárások az XS-es ruhamérettel megijesszenek. A nők, a kisebb tesztoszteron szint miatt, eleve képtelenek akkora izmot magukra pakolni, mint a férfiak, ráadásul az izmosodás folyamata is jóval lassabb. Az pedig, hogy a mérleg kijelzője egyre többet mutat, nem jelenti azt, hogy búcsút inthetsz régi ruhatáradnak, csak azt, hogy feszesebb és izmosabb lettél.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X