Főoldal > DIÉTA > Hogyan étkezzek tudatosan?

Hogyan étkezzek tudatosan?

mindfullnesstudatos étkezéstudatosság
0

Írta:

A tudatosság, illetve a mindfullness technikákat az élet szinte minden területén lehet alkalmazni. Van néhány módszer arra is, hogy tudatosabban együnk. Mutatjuk ezeket!

Engedjük a testünknek, hogy felzárkózzon a tudatunkhoz

A rohanó életmódunk miatt általában gyorsan eszünk, és ritka az, hogy időt adunk egy étkezésnek. A lelassulás a legjobb módja, hogy valóban azt adjuk szervezetünknek, amire szüksége van. A testünknek ugyanis 20 perccel később tud csak jelet küldeni az agynak, hogy jól van lakva, ami sokszor okoz túlevést, utána pedig a jól ismert kajakómát. De ha lelassulunk, akkor esélyt adunk magunknak, hogy felzárkózzon a test az agyunkhoz, és valóban annyit együnk, amennyire szükségünk van. Ehhez nagyon jó módszer például, ha minden falatot jól megrágunk, a falatok között letesszük az evőeszközt, és nem a kedvenc sorozatunk közben habzsoljuk be a vacsorát, vagy a számítógép előtt az ebédet a munkában.

Ismerjük meg az éhség jeleit

Sokan hajlamosak arra, hogy érzelmi vágyukra reagáljanak, és gondolják azt, hogy éhesek, pedig itt is érdemes a szervezetünkre hallgatni. Ne a stressz, az unalom vagy a frusztráció miatt akarjunk enni, hanem azért, mert tényleg szüksége van szervezetünknek az energiára. Ezt jelezheti a gyomor korgással, a fejünk fejfájással, de sokszor az hívja fel rá a figyelmet, hogy kicsit lelassultunk, nem tudunk koncentrálni. Figyeljük meg magunkon, hogy milyen jelek árulkodnak az éhségünkről, hogy ezután el tudjuk kerülni az érzelmi evést, és valóban akkorra időzítsük az étkezésünket, amikor arra szükségünk van.

Átgondolt kamra és konyha

Ha nassolnivalókkal és gyorsan elkészíthető, instant ételekkel rakja tele az ember a hűtőt, a konyhaszekrényeket, persze, hogy nem fog tudni egészségesen étkezni. A tudatos és egészséges étkezés alapja az átgondolt konyha. Ez nem azt jelenti, hogy pontosan meg kell tervezni előre egy héttel, melyik nap mikor mit eszünk, és annak megfelelően vásárolunk be, hanem helyette olyan alapanyagokkal töltjük fel a kamrát, hűtőt, amiből bármikor gyorsan össze tudunk dobni valamit. Vegyünk tésztát, rizsféléket, hüvelyeseket, zabpelyhet, paradicsompürét, a hűtőbe sonkát, sajtokat, friss zöldségeket, tejterméket, a fagyasztóba fagyasztott gyümölcsöt, csirkemellet, halat, hogy mindig lehessen mihez nyúlni – természetesen ezt a listát érdemes saját ízlésünk alapján személyre szabni. Egy jól ismert tanács az is, hogy ne vásároljunk éhesen, mert hajlamosak vagyunk megvenni azt is, amire nincs is szükségünk.

Értsük meg a motivációinkat

Ha le szeretnénk szokni a túl gyakori nassolásról, vagy bizonyos egészségtelen ételekről, akkor azt kell megfejtenünk, miért akarunk éppen ilyesmiket enni? Ezek az ételek nyugatnak meg? Vagy csak szimplán rágcsálnunk kell, ha nézünk egy filmet? Ha ezeket tudatosítjuk, leszámolhatunk a rossz szokásokkal, és az egészségtelen nassot lecserélhetjük valami táplálóbbra.

(VIA)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X