Főoldal > DIÉTA > Ezért ne tartsd a csokoládét a hűtőben!

Ezért ne tartsd a csokoládét a hűtőben!

csokicsokoládéhideghűtő
0

Írta:

Ha eddig a frigóban tároltad a csokidat, azonnal szakíts ezzel a hagyománnyal! Kivéve, ha hőségriadó van, de akkor is csak alapos körültekintéssel hűtsd be a kedvenc finomságodat!

Luke Owen Smith, csokoládészakértő szerint soha nem szabad a hűtőbe tenni ezt a népszerű édességet, még akkor sem, ha meleg az idő és megolvadna. Ő az új-zélandi Chocolate Bar nevű online áruház tulajdonosa is, így nagy tapasztalattal rendelkezik a csokoládék tárolása és kóstolása terén. Azt vallja, hogy az alacsony hőmérséklet teljesen tönkreteszi az ízeket.

A szakember szerint a behűtött csokinak egész egyszerűen nem lehet rendesen érezni az ízét, emiatt a fogyasztása rém unalmassá válik, tehát az extrém hideg ugyanúgy elrontja a bulit, mint a forróság. A legjobb, ha a csokoládét hűvös, sötét szekrényben tároljuk, lehetőleg 10 és 20 °C között, de a maximális élvezet érdekében a tökéletes hőmérséklete a 15 °C.

Csak akkor szabad fejvesztés terhe nélkül a hűtőbe tenni, ha az otthonunk belső átlaghőmérséklete eléri a 28 °C-t. Mivel a kakaóvaj elnyeli az ízeket és a szagokat, ilyenkor érdemes egy légmentesen záródó dobozba rejteni, hacsak nem kedveljük a hagymás, paradicsomos, bacon-ös változatokat, attól függően, hogy mit tárolunk éppen a fridzsiderben.

A másik ok, amiért érdemes távol tartani a csokinkat a hűtőtől, ha jót akarunk magunknak, az úgynevezett „cukorvirágzás”. Ez akkor történik, amikor az édességet lehűtjük, majd újra a meleg levegőre kerül. A hőmérséklet váltakozása a csokoládé felületén kondenzációt okoz, mely során a felszínen feloldódik a benne lévő cukor egy része. Ott újra kikristályosodik, és egy szemcsés, fehér réteget képez rajta, ami finoman szólva sem gusztusos látvány. Biztosan te is találkoztál már hasonlóval, sajnos bevásárlóközpontokban is bele lehet futni a nagy melegek idején.

A legjobb, ha nem is tárolsz otthon nagy mennyiségben csokoládét, hanem csak annyit veszel néha-néha, amennyit azonnal meg is eszel. Így a diétádat sem fogod hazavágni a sóvárgás miatt. Hiszen ember legyen a talpán, aki sokáig képes a csokikat nézegetni otthon, ahelyett, hogy megenné!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X