Nemcsak a húsokat, a zöldségeket és a jégkrémeket lehet tárolni a fagyasztóban, hanem a következő finomságokat is!
Vakáció előtt állsz? Nem kell minden hűtött ételedet elajándékozni (vagy rosszabb esetben a kukába dobni…). A következő finomságokat bátran lefagyaszthatod, hogy a hazaérkezésed után is tudj csemegézni a hűtődből.
1. Tojásfehérje
Hihetetlen, de a leghidegebb fokra állítva akár 12 hónapon át is lehet tárolni a fagyasztóban! A tojásfehérje ráadásul nagyon kevés kalóriát is tartalmaz, tehát a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
2. Vaj
Az eredeti csomagolásán kívül visszazárható tasakba helyezve is könnyen lefagyaszthatod ezt az alapélelmiszert, ha a lejárati idő előtt nem fogyasztanád el.
3. Író
A palacsinták legkedveltebb alapanyaga jóval tovább bírja fagyasztóban tárolva, mintha csak egyszerűen hűtenéd. Tárolásának kulcsa, hogy jégkockatartókba, vagy jégkrémkészítő dobozkákba csepegtesd, így sokáig felhasználható marad.
4. Kenyér
A szénhidrátok szeretik a hideget! A szeletelt kenyerek, kiflik és zsemlék legalábbis simán kibírják, ha 3 hónapig lefagyasztod őket – így nem kell aggódnod, hogy nem lesz mit enned, ha hazaérkezel a nyaralásból!
5. Péksütik
Kakaós csigák, perecek, sajtos pogácsák és szezámmagos rolók is kibírják pár héten át a fagyasztóban – még akkor is, ha nem előrefagyasztva, hanem frissen vásároltad meg a péktől.
6. Avokádó
Elég drága, szóval vétek lenne elpazarolni. Ha valamilyen oknál fogva nem tudod elfogyasztani, vagy inkább elraknád későbbre, vágd félbe, hámozd meg, majd csomagold visszazárható tasakokba és fagyaszd le az avokádót – így sokáig megőrzi finom ízét és állagát!
7. Morzsolt kukorica
Nemcsak grillezéshez tökéletes, de snackként és köretként is pompás. Ha megmaradt egy kevés a hűtőben, ne aggódj – csak jól csomagold be egy kis celofánba, rakd zacskóba és tárold a fagyasztóban!
8. Fűszerek
Bár nagyanyáink szárítva tárolták a fűszereket, a legfrissebb kutatások szerint az oregánót, a bazsalikomot, a petrezselymet és a mentát a fagyasztóban érdemes inkább tárolni, mert így még intenzívebb marad az ízük. A jégkockatárolók például tökéletes fűszerdobozként működnek – próbáld ki te is!
9. Magvak
A fagyasztó 8 hónapon át képes megőrizni a magvak természetes olajtartalmát, ezért légmentes csomagolásba helyezve te is bátran elrakhatod a megmaradt diákcsemegédet.
10. Kemény sajtok
Bár fagyasztás után megváltozik a textúrájuk, süteményekbe és főtt ételekbe téve tökéletesen fog funkcionálni a fagyasztott trappista, cheddar vagy edámi sajt. Csupán arra kell ügyelned, hogy ne tárold őket a fagyasztóban 6 hónapnál tovább.
Fotó: 123RF