Főoldal > DIÉTA > 5 fogyókúrás szokás, amely cukorbetegséghez vezethet

5 fogyókúrás szokás, amely cukorbetegséghez vezethet

cukorcukorbetegségdiabéteszdiéta
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy a diétád az egészségedet veszélyezteti?

Az elmúlt évtizedben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon, már legalább egy millió ember érint, a KSH adatai szerint. Még ennél is rémisztőbb tény, hogy naponta kilencen halnak meg diabéteszben, illetve annak szövődményeiben.

A 2-es típusú cukorbetegséget inzulinrezisztencia okozza, a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulint. Az inzulin az a hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. A betegségnek számos kiváltó oka lehet, mint például a genetika, a mozgásszegény életmód, a magas GI-indexű ételek rendszeres fogyasztása, az elhízás, a dohányzás vagy a gyakori alkoholfogyasztás. Azt hiszed, védve vagy a diabétesztől, mert rendszeresen edzel, és amióta fogyókúrázol, csupa egészséges dolog kerül a tányérodra? Sajnos az alábbi diétás szokások is növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

1. Sok keményítőben gazdag zöldséget eszel

Nagyszerű, ha a zöldségek a táplálkozásod alapját képezik. Nemcsak remekül telítenek, miközben alig tartalmaznak kalóriát, de tele vannak értékes tápanyagokkal, a bennük található antioxidánsok pedig csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Hogy akkor mi a probléma? A legtöbben nem tudják, hogy az olyan zöldségek, mint az édesburgonya, a kukorica, a répa vagy a borsó sok keményítőt tartalmaznak. Fokozottan figyelj arra, hogy a keményítőt rejtő zöldségeket ne párosítsd más, szénhidrátban gazdag étellel! Ez ugyanis nagyon gyakran előfordul, a hagyományos konyhának közkedvelt körete a kukoricás rizs vagy a rizibizi, míg a népszerű Buddha-tálban sokszor szerepel a barna rizs édesburgonyával. Bár a keményítő jelentős mértékű fogyasztása nincs direkt összefüggésben a cukorbetegséggel, az elhízás és a vércukoringadozás jelentősen növeli annak esélyét. Mint az összes ételnél, itt is a mértékletesség a legjobb. Minden étkezésed legyen kiegyensúlyozott: a tányérod felét keményítőt nem tartalmazó zöldségek tegyék ki, negyedét sovány fehérjék, míg másik negyedét teljes kiőrlésű gabonák vagy keményítő tartalmú zöldségek foglalják el.

2. Nem ropogtatsz magvakat a zsírszegény diétád miatt

A magvakban található egészséges politelítetlen zsírsavak jelentős szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, azáltal, hogy javítják az inzulinérzékenységet. Ráadásul a dió aktiválja az agy azon részét, amely szabályozza az étvágyat. Ne félj beiktatni egy kis maréknyi magvat uzsonnára. Ebéd és vacsora között ugyanis remek választás, hogy elűzd a nassolhatnékot.

3. Édesség helyett aszalt gyümölcsöket nassolsz

Elsőre tényleg jó ötletnek tűnik a csokoládét és a süteményeket aszalt gyümölccsel helyettesíteni. Már néhány darab remekül kielégíti az édesség utáni vágyat, több tápanyag van benne, azonban a vércukrot az egekbe repíti. A gyümölcscukor mellett hozzáadott cukrot is tartalmaz, emiatt igazi cukorbomba. Aszalás közben pedig a gyümölcs veszít rosttartalmából. Természetesen egy-egy alkalommal csemegézve nem tesz rosszat, de rendszeres fogyasztását nem ajánlják a táplálkozási szakértők. Válaszd inkább a friss gyümölcsöt, vagy a fagyasztott bogyós finomságokat.

4. Túl sok vörös húst fogyasztasz

Bár a vörös hús inkább a szív- és érrendszeri betegségeknél kerül elő, nem a cukorbetegségnél, jó tudni, hogy már kis mennyiségben történő fogyasztása is 19%-kal növelheti a diabétesz kialakulásának esélyét, a Harvard Egyetem kutatása szerint. Napi 50 g feldolgozott vörös hús pedig már 51%-kal növeli azt. A kutatók abban még nem biztosak, hogy ennek mi lehet az oka, de feltételezik, hogy a magas vastartalom is közrejátszhat, hiszen károsítja az inzulint termelő sejteket. Cseréld le olyan egészségesebb ételekre, mint a csirkemell, a magvak, a zsírszegény tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek ugyanis 35%-kal csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

5. Diétás készételeket vásárolsz a friss élelmiszerek helyett

A light címkével ellátott, fogyasztásra kész élelmiszerek vásárlásával könnyedén tudod csökkenteni a napi kalóriabeviteled, de már kis mennyiségben növelik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A feldolgozott ételek ugyanis tele vannak tartósítószerekkel és nátriummal. Felejtsd el a felvágottakat és a készételeket, fogyassz helyettük sok-sok friss táplálékot.

Összegzés

Ha gondoskodni akarsz a hosszútávú egészségedről, és megelőzni a cukorbetegséget, ne csak a kalóriákat számold! A legjobb, ha minél kevesebb feldolgozott ételt eszel, és odafigyelsz az arányokra. Ne félj a teljes kiőrlésű gabonáktól és a magvaktól sem, csak azért, mert az egyes diétás irányzatok legszívesebben a föld színéről is eltörölnék a szénhidrátokat vagy épp a zsírokat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X