Főoldal > DIÉTA > 5 tojáshelyettesítő tipp, ami tényleg működik

5 tojáshelyettesítő tipp, ami tényleg működik

mentes étrendtojástojásmentes
0

Írta:

Tojásmentes diétát több okból is tarthat valaki; tojásallergia, tojásérzékenység, tojásintolerancia vagy vegán, növényi alapú táplálkozás esetén. A tyúktojás kb. 40 különböző fehérjéjéből számos válthat ki érzékenységi reakciót.

Bár a legtöbb problémát okozó fehérje a tojásfehérjében van, aki érzékeny a tojásra, tojássárgáját sem fogyaszthat a keresztszennyeződés miatt. Mivel a magyar konyha és számos étel alapvető alapanyaga a tojás, hasznos ismerni a különböző tojáshelyettesítő módszereket.

A tojás többféle szerepet tölt be az ételkészítés során: kevert süteményekben, vagdaltakban, panírozott ételeknél „ragasztó” funkciója van, másszor pedig térfogatnövelőként van jelen, például piskótákban. Önálló ételként is megállja a helyét, ahol főleg íze miatt kedveljük – de erre is van megoldás.

Lenmag vagy chia mag + víz

Egyszerűen csak keverj össze 1 evőkanál az őrölt lenmagot vagy chia magot 3 evőkanál langyos vízzel, majd 5-10 percre hagyd állni. Zselés, kocsonyás állagú lesz a végeredmény, mely kiválóan szuperál vagdaltakban, fasírtokban, húsgombócban, muffinokban vagy palacsintákban.

Csicseriborsó konzerv leve

Bármilyen hihetetlenül hangzik, tényleg működik, hogy csicserilevet használj tojásfehérje helyett!
Kb. 50 grammnyi lé felel meg 1 db tojásnak. Kiváló kötőanyag, pl. fasírtokba, süteményekbe, de porcukorral vagy a diétázóknak poreritrittel habosra verve habcsók is készíthető belőle, melyet aquafabának hívnak! A hagyományos tojásfehérjehabhoz hasonlóan kell vele bánni. Ezen túl te sem fogod kiönteni, ugye?
De figyelj, mert zsiradéktartalmú „adalékokkal”, mint pl. kókuszreszelék, kakaópor sajnos nem működik, elfolyósodik a hab.

Chickpea water aquafaba. Egg replacement. Vegan concept

Gyümölcs- és zöldségpüré

Kevésbé ismert, de süteményekben nagyon jól használható tojáshelyettesítők a különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült pépek, ugyanis lágyító, ragasztó szerepet töltenek be. Használhatsz alma-, sütőtök-, cukkini vagy banánpürét is. Muffinokban, teakekszekben ajánlott 1 db tojást 50 grammnyi pürével kiváltani. Puhává, szaftossá teszik a tésztát, és jó hír, hogy zsiradékból és édesítő anyagból is kevesebbet kell felhasználnod!

Sütőpor + szódabikarbóna + almaecet

Kevert tésztákban, piskótákban, kenyerekben térfogatnövelés céljából nagyon jól működő praktika 1 teáskanálnyi sütőport, 1 teáskanálnyi szódabikarbónát és 2 evőkanál almaecetet összekeverni, majd a liszthez adni. Már a hozzáadáskor elkezd pezsegni (gázok keletkeznek), de ez a „levegősítés” sütés közben is folytatódik.

Csicseriborsóliszt

Pici vízzel elkeverve kiváló tojáshelyettesítő a panírozás során – sárga színe még emlékeztet is a tojásra. A legérdekesebb felhasználási módja mégiscsak az, ha omlettet készítesz belőle.
Ízlés szerint zöldségeket, pl. póréhagymát, sárgarépás, cukkinit apróra vágsz, kevés olajon megpirítod. Közben 2:1 arányban keverj el langyos vizet és csicserilisztet. Adj hozzá egy csipet sütőport, fűszerezd kedvedre sóval, borssal, római köménnyel, kurkumával, korianderrel – bármivel, amit kedvelsz. Öntsd rá a zöldségekre, fedd le, majd 5 perc után fordítsd meg, süsd át a másik oldalát is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X