A nassolást lehet egészségesen is csinálni, például a kis étkezések, a tízórai és az uzsonna alkalmával.
A Harvard Health Publishing összegyűjtött néhány tippet, hogyan lehet okosabban nassolni.
Válaszd a teljes kiőrlésűt
A teljes kiőrlésű gabonából készült harapnivalók hosszabb időre feltölthetnek energiával. A zabpehely, az alacsony sótartalmú, házi, teljes kiőrlésű keksz remek választás lehet.
Egy kis reggeli későbbre is
Számos reggeli lehet tápláló tízórai, uzsonna is. Egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy kis mogyoróvajjal, mellé egy kis gyümölccsel, vagy egy adag házi, cukormentes granola remek választás lehet.
Kombinálj
Egy kevés, egészséges zsírokban gazdag ételt, mint a mogyoróvajat jó ötlet összekeverni valami könnyebb étellel, egy kicsit nagyobb mennyiségben. Jó választás a magvak mellé például a zellerszár vagy az alma.
Jól jöhetnek a magvak
Az olajos magvak, mint a mandula, a földimogyoró, a tökmag, a kesudió, stb., hasznos tápanyagokat tartalmaznak, és könnyen telítenek. Azonban a kalóriatartalmuk magas, ezért maximum egy zárt maréknyit fogyassz ezekből.
Edd együtt a makro tápanyagokat
Ha minden nasid tartalmaz egy kevés egészséges zsíradékot, szénhidrátot és fehérjét is – mint néhány szem dió egy kis szőlővel, egy kevés zsírszegény túró zabpehellyel –, könnyebben biztosíthatnak teltségérzetet.
Tudatos nassolás
Ha a képernyő előtt nassolsz, sorozatnézés vagy online vásárlás közben, esetleg amikor dolgozol, túlzásba is viheted a nassolás adagját. Helyette tarts egy kis szünetet, és nassolj inkább akkor – jól is fog esni a rohanós hétköznapok során az a 10 perces elcsendesülés.
Vidd magaddal
Ha munka közben szeretsz nassolni, illetve jellemző rád, hogy délután megéhezel, akkor csomagolj előre egy kis egészséges nassolnivalót. Így nem a közeli kávézó sütijét vagy az automatából a csokit választod majd.
Forrás: health.harvard.edu
Fotó: Getty Images