Főoldal > DIÉTA > Hány kalória van a tojásfehérjében?

Hány kalória van a tojásfehérjében?

tojástojásfehérjetojássárgája
0

Írta:

Nem is hinnénk, de sokkal kevesebb, mint az egész tojásban!

Ahogy ismert, a tojásos ételek, omlettek már régóta uralják az éttermek reggeli kínálatának hagyományos és egészséges részét is. Többek között azért is van ez így, mert a tojásfehérjében nincs zsír, a 6 gr-os egész tojáshoz képest csupán 3,6 gr fehérje található benne. Ezen kívül, amiért még imádjuk, az a fehérjén belül található összetevők, a peptidek, amelyek segítenek a vérnyomás csökkentésében.

Mégis hány kalória a tojásfehérje?

Mindössze 17 az egész tojás 72 kalóriájához képest! A tojásfehérjéből tehát nincs megkötés, annyit ehetsz belőle, amennyit szeretnél.

Az alábbi táblázatból kiderül, mennyi benne a vitamin, zsír és fehérje!

 

 

Tojásfehérje Egész tojás
Kalória 17 72
Fehérje 4 gramm 6 gramm
Zsiradék 0 gramm 5 gramm
Telített zsír 0 gramm 2 gramm
A-vitamin 0 mcg 270 NE
B12-vitamin 0 mcg 0,5 mcg
D-vitamin 0 NE 41 NE
Folsav 1 mcg 24 mcg

A tojássárgáját is érdemes fogyasztani, mert bár a tojásban található zsír és a kalória többségét ez tartalmazza, megtalálható benne az ajánlott D-vitamin bevitelének 10%-a, és a tanácsolt A-vitamin-szükséglet közel 20%-a.

30235304 - eggs

Mit együnk? Csak fehérjét vagy az egész tojást?

Dietetikusok állítják, hogy nem egészségesebb csak a tojásfehérjét fogyasztani az egész tojáshoz képest. Azt javasolják, hogy inkább együk meg a sárgáját is, mert hasznos tápanyagokat tartalmaz, amikre szükségünk van, és egészségesebbek lehetünk tőle.

Ha aggódsz a súlyod miatt, tartsd észben, hogy az egészséges táplálkozás részeként két tojás reggelire történő fogyasztása segíthet a kilóktól megszabadulni. Ezenkívül jótékony hatása is van: a tojásfehérje és a sárgája is segít a vércukor szinten tartásában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X