Annak ellenére, hogy a zabpehely egy nagyon egészséges szuperélelmiszer, mégsem mindegy, hogy mivel esszük.
A zabpehely kifejezetten fontos élelmiszer a szénhidrátdús gabonák között: sok vitamint és különböző ásványi anyagokat is tartalmaz. Magas a rosttartalma, és hosszas teltségérzetet okoz, gátolja a „rossz” koleszterin felszívódását.
Nem mindegy azonban, hogyan és mivel esszük a zabot. Érdemes hozzá friss gyümölcsöket párosítani: ezáltal egy kiegyensúlyozott reggeli alapját képezheti.
Egy valamit viszont soha ne tegyünk mellé: aszalt gyümölcsöket. Ezek ugyanis adagonként sokkal több kalóriát és cukrot adnak nekünk, mint a friss gyümölcsök. Az aszalás során a folyadék távozik, a cukor pedig koncentrálódik. Sőt, egyes esetekben hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak a termékek. Ez pedig nemcsak a vércukorszintet emeli meg, de hosszútávon a fogyásnak sem tesz jót.