Főoldal > DIÉTA > Mennyire egészségesek a light és sovány ételek? Itt a válasz!

Mennyire egészségesek a light és sovány ételek? Itt a válasz!

lightsovány ételek
0

Írta:

A kutatások szerint a normál zsírtartalmú ételeket választók kisebb adagot fogyasztanak, míg a light termékek esetében gyakran magasabb a cukortartalom.

Sokan úgy érzik, hogy sokkal egészségesebb választás a „light” és „sovány” feliratú ételek vásárlása. Azonban érdemes időt szánni az apró betűs rész elolvasására is, ugyanis az ténylegesen meglepő eredményeket hozhat. Egyes kutatások kimutatták, hogy azok, akik normál zsírtartalmú termékekhez ragaszkodnak , általában kisebb adagokat fogyasztanak, és ritkábban nassolnak.

Fontos figyelni a cukortartalomra is! Amennyiben a gyártók jelentősen csökkentik a zsírtartalmat, gyakran túlzott mennyiségű cukorral, sóval, vagy mesterséges adalékanyagokkal helyettesítik, hogy megőrizzék az ízt. A leggyakrabban problémás termékek közé tartozik a joghurt, a fagyit utánzó desszert, a burgonyaszirom és a müzli szelet. A kedvenc müzliszeleted energiaértéke akár megegyezhet egy szelet csokoládéval is, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet.

A megfelelő címkék is kulcsfontosságúak: a „csökkentett zsírtartalmú” terméknek legalább 25%-kal kevesebb zsírt kell tartalmaznia a normál változathoz képest, míg a „light” 50%-os csökkenést jelent. Továbbá fel kell hívni a figyelmet az olyan megnevezésekre is, mint a „háztáji” vagy „házi sütésű”, amelyek sokszor megtévesztőek lehetnek, hiszen nem feltétlenül azt jelenti az egészséget.

Amennyiben nem szeretnél a főzéssel bajlódni, a boltban vásárolt készételek jelenthetnek gyors megoldást. Azonban, ha csökkenteni szeretnéd a cukor, só vagy zsír beviteledet , érdemes házilag elkészíteni az ételeket, így jobban ellenőrizheted az alapanyagokat is. Amennyiben készételt választasz, figyelj arra, hogy minél kevesebb adalékanyagot és tartósítószert tartalmazzon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X