Fedezd fel a balzsamecet eredetét, ízét és felhasználási lehetőségeit. Tudj meg többet arról, miért hívják fekete aranynak, és hogyan emelheted vele ételeid ízélményét.
Miért hívják fekete aranynak? A tradicionális balzsamecet az olaszországi Modena és a szomszédos Reggio Emilia tartományból származik, sötétbarna színe miatt nevezik fekete aranynak. Ezt a különleges ízvilágú terméket a Trebbiano fehér szőlőből készítik, amelyet gondosan, kézzel szüretelnek. A mustot édes szőlő levével átitatott öreg fahordókban érlelik, ahol az érlelési folyamat során egyre kisebb hordókba töltik, akár 12 éven át is. Az eredeti „Aceto Balsamico tradizionale di Modena” védett termék, amelynek forgalmazását az EU szigorú előírásai szabályozzák.
Milyen ízű? Az íze finom, lágy, édes-savanykás, és néha faillata is van, amit az érlelés során használt fa típusa befolyásolhat. A cseresznyés hordók édesebbé, a borókás hordók fűszeresebbé teszik az ízt, míg az eperfából készült hordók még intenzívebb ízélményt nyújtanak.
Milyen ételekkel párosíthatom? A balzsamecetet hideg és meleg ételekhez egyaránt felhasználhatod. Kiváló kiegészítője lehet a meleg bagettnek, melyet olívaolajba mártogathatsz. A fiatal, 3-6 éves ecetek jól illenek a friss salátákhoz, míg a 6-12 éves változatokat halakra, húsokra vagy olasz sonkákra csepegtetheted. A gazdag ízű öreg balzsamecettel különleges koktélokat is készíthetsz.
Miért jó az édességekhez? A 12 évnél idősebb balzsamecetek gazdag aromavilága kiemeli az édességek ízét, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták és csokis desszertek. Készíthetsz egy könnyű epres édességet is: turmixolj össze 4 dl zúzott jeget, 4 evőkanál virágmézet és 2 evőkanál balzsamecetet, és tedd a mélyhűtőbe. Vágj apróra 12 szem epret, és kanalazd a balzsamecet szorbetre.
Mennyit használhatok belőle? A valódi balzsamecet tömény koncentrátum, így csupán néhány csepp is elegendő az ízek feldobásához. Évekig eláll egy üvegben, ami miatt nem kell aggódnod a szavatosság miatt. Célszerű szobahőmérsékleten vagy a konyhaszekrényben tárolni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |