Főoldal > EGÉSZSÉG > Remek baktériumölő és fertőtlenítő a balzsamecet

Remek baktériumölő és fertőtlenítő a balzsamecet

antioxidánsbaktériumbalzsamecetbetegségecetegészségerjedésfertőtlenítőfűszergyógyulásöntetsaláta
0

Írta: and

A balzsamecet a mediterrán konyha elengedhetetlen hozzávalója, sokan úgy tartják, hogy ez a nedű olyan az olaszokn&

A balzsamecet a mediterrán konyha elengedhetetlen hozzávalója, sokan úgy tartják, hogy ez a nedű olyan az olaszoknál, mint nekünk a bors vagy a paprika. Nincs is nélküle egy étel sem, legyen az saláta, hús vagy tészta. De mitől olyan különleges?

Születés a semmiből

1973-ban egy olasz szakácskönyv indította el a népszerűség felé a balzsamecetet. Az ecetet persze ekkor már nem kellett feltalálni, hisz ismerték régről. Spontán jön létre, mikor etil-alkohol és víz oldatában az ecetsav-baktériumok elszaporodnak, és az alkohol ecetsavvá oxidálódik. A balzsamecet hasonlít a borecethez, annak úgymond továbbfejlesztett változata. Feltehetően véletlenül találták fel: a felforralt mustot, a középkor kedvelt édesítőszerét benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, mikor már átható ecetillata volt.

balzsamecet2.jpg ()

Jótékony hatásai   

Rengeteg kálium van benne, és igen magas az antioxidáns tartalma is. Az enzimeknek köszönhetően az ecet gyorsítja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat, a benne lévő kalcium fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából, a magnézium erősíti a szívet, a vas segíti a vérképzést, a kálium pedig sejt- és szövetnövelő, másrészt energiával tölt fel a mindennapokban. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint és felveszi a harcot a rák ellen is. Az emésztést és a fogyást is segíti, valamint gyulladáscsökkentő hatása van.

Olcsó ecetnek híg a leve?

Ha nem is teljesen, de majdnem… Minél olcsóbb balzsamecetet vásárolsz az üzletben, annál alacsonyabb az ízanyagok koncentrációja, ezáltal pedig gyengül az egészségvédő hatása. Nem érdemes rajta spórolni, hiszen mindössze néhány cseppet kell használni belőle, bármelyik ételhez. Ráadásul sokáig eltartható.

Wellness-tippek

Leginkább salátákhoz, öntetekhez ajánlott, igazi kiegészítője egy jó fajta, extra szűz olívaolajnak. A balzsamecetből készülhet sűrű szósz is, balzsamecet-krém, ami sajtokhoz, pástétomokhoz is nagyon jól illik, de a grillezett zöldségek és húsok is hálásak lesznek érte.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X