Ez a tavaszi detox leves tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A jóidő közeledtével érdemes friss, tápanyagokban gazdag zöldségeket fogyasztanunk. A boltokban és a piacokon már most is gyülekeznek a zöldségek, hamarosan pedig bőséges választék vár ránk. A tavaszi detox leves fő alapanyagai, mint a spenót, spárga és mángold, kitűnően méregtelenítenek , tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így energiával töltik fel a szervezetet. A quinoa segíti a teltségérzet megőrzését, anélkül, hogy megpuffadnánk, míg a csipet cayenne bors felpörgeti az anyagcserét. Mivel ez a leves csupán 100 kalóriát tartalmaz adagonként, érdemes bűntudat nélkül fogyasztani belőle!
Hozzávalók:
– 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a díszítéshez
– 2 nagy apróra vágott vöröshagyma
– 1 csokor spárgafej
– 1 teáskanál só
– 2 evőkanál + 3 csésze víz
– ¼ csésze quinoa
– 1 csokor mángold
– 12 dkg spenót
– 4 csésze zöldség alaplé
– 1 csipet cayenne bors
– 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a hagymát és a sót. Gyakran kevergetve süsd 5 percig, amíg a hagyma barnulni kezd. Csökkentsd a hőmérsékletet, adj hozzá 2 evőkanál vizet, majd fedd le. Időnként keverd. Akkor jó, ha a hagyma mély, karamell színű.
Míg a hagyma fő, forralj fel egy nagy fazék vizet és dobd bele a spárgát, fehérítsd egy kicsit, majd tedd jéghideg vízbe. Hagyd pihenni. Közben 3 csésze vizet és ¾ teáskanál sót forralj össze a quinovával. Miután felforrt, csökkentsd a hőmérsékletet, fedd le, és főzd további 15 percig. Darabold fel a spenótot és a mángoldot. Miután a quinoa megfőtt, add hozzá a zöldségeket, és fedő alatt főzd őket együtt 10 percig. Ezután add hozzá a karamellizált hagymát, az alaplevet és a cayenne borsot is. A levesnek körülbelül még 5 percig kell főnie. Ezután botmixerrel pépesítsd, amíg sima nem lesz, majd adj hozzá 1 kanál citromlét. Tálaláskor szitálj egy kevés olívaolajat az adagra, körülbelül 8 adag levest kapsz. Jó étvágyat hozzá!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |