Egy új kutatás rávilágít, hogy a kapszaicin, a paprika égető hatóanyaga, jelentős mértékben befolyásolhatja a fehér zsírsejtek működését.
A felnőtt ember testében a barna zsír mennyisége meglehetősen alacsony, míg a fehér zsír nemcsak energiatároló szerepet játszik, hanem az anyagcsere folyamatok regulátoraként is funkcionál.
Fontos lenne tehát, ha befolyásolni tudnánk a fehér és a barna zsírszövet arányát. Régebben már folytak vizsgálatok, amelyek szerint a paprika hatóanyaga, a kapszaicin, fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását, így a fehér zsírsejtek anyagcsere-folyamatai a barna zsírsejtekhez hasonlóvá válnak.
Ezt a jelenséget vizsgálta Dzsong Von Jun koreai kutató és csapata, akik kísérleti patkányokat használtak. A fiatal állatokat három csoportra osztották: az első csoport a szokásos táplálékot kapta, a második csoport zsíros tápot és kapszaicint, míg a harmadik csoport zsíros ételt, de kapszaicin nélkül.
A súlygyarapodás mindhárom csoportban megfigyelhető volt. A kapszaicin a zsíros étrend hizlaló hatását átlagosan nyolc százalékkal mérsékelte.
A zsírszövetek elemzése szerint a kapszaicin átalakította a sejteket, így a fehér zsírsejtek egyre inkább a barna zsírsejtekre kezdtek hasonlítani. A barna zsírsejtek aktiválása miatt a fehér zsírsejtekben tárolt kalóriák elégetése is intenzívebbé vált.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kapszaicin hatására csökken a magas vérnyomású patkányok vérnyomása. Kínában, ahol a paprika széles körben elterjedt, a magas vérnyomás előfordulása lényegesen ritkább, mint a paprikát kevésbé fogyasztó területeken.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |