Főoldal > FOGADOM > 5 térdfájdalom elleni gyakorlat, amit imádni fogsz

5 térdfájdalom elleni gyakorlat, amit imádni fogsz

futássétatérdfájás ellentérdfájdalom
0

Írta:

A futáskor kialakuló térdfájdalom egyszerre lehet kellemetlen és ijesztő, de ha rendszeresen elvégzed a következő mellékgyakorlatokat, pár hét alatt jobb formában lehetsz, mint valaha!

Könyves-gyakorlat

Futás közben rendkívül fájhat a térded, ha nem hátrafeszített vállakkal, hanem görbén, előrehajtott fejjel edzel – így ugyanis az átlagosnál nagyobb nyomás nehezedik a térded elülső részére.

Ahhoz, hogy fejleszd a gerinctartásodat, nincs más dolgod, mint egy könnyű könyvet vagy egy üres májkrémes dobozt a fejedre raknod és úgy gyakorlatozni (pl. guggolni, egy fejben futni, lábat emelni stb.) egyhelyben.

Fókusz-gyakorlat

Futás közben szeretsz nézelődni, jobbra-balra tekingetni, forgolódni? Egy kis változatossággal nincsen baj, ám ha csak most kezded a kocogást, könnyen fájhat tőle a térded!

A térd stabilitását és mozgásterjedelmét úgy tudod fejleszteni, ha a karjaidat összezárod a felsőtested előtt, majd óvatosan, kicsit előre dőlve emelgeted fel az egyik lábad. Figyelj rá, hogy a felemelt térded mindig egy vonalban, és ne oldalt legyen a törzseddel!

Hegymászó-gyakorlat

Az is lehetséges, hogy mindenféle különösebb tartás-vagy futásproblémák nélkül fáj a térdízületed – ebben az esetben szükséges, hogy a nagyobb távok megcélzása előtt kíméletesen erősítsd a lábadat.

Erre a legjobb gyakorlat a hegymászók által sokszor használt “mountain climber”, mely során egyenes kézzel négykézlábra kell ereszkedned, a lábaidat úgy hátra nyújtanod, hogy csak lábujjhegyen tartsd magad, majd feszített has-és hátizmokkal óvatosan előre lépned az egyik lábbal, majd a másikkal.

Tudtad? Minél inkább meg tudod érinteni a térdkalácsoddal a könyöködet, annál jobb formában vannak az ízületeid!

Ugróiskola-gyakorlat

Futás közben úgy érzed, hogy majd kibicsaklik a lábad? Ebben az esetben is a térdízületek kopásáról van szó, ám elsődleges szempont most a lábak stabilitásának és egyensúlyának erősítése.

Ezt a leginkább különböző egyensúly-gyakorlatok alkalmazásával, úgy, mint az egylábas ugrálással vagy – gyermekkorunk nagy kedvencével – az ugróiskolázással tudod a leginkább fejleszteni. Ha vannak gyerekeid, tökéletes családi programot lehet belőle kerekíteni!

Csípő-gyakorlat

Léteznek olyan emberek, akik járásukkor az átlagosnál jobban kitolják a csípőjüket, ahelyett, hogy egyenesen tartanák azt – sajnos ez a mindennapi élet során nem, sportolás alkalmával viszont igencsak veszélyes lehet, hiszen teret ad a futás közbeni térd-és csípőficam kialakulásának.

Amennyiben a te csípőd is játszós kedvében szokott lenni futás közben, úgy végezz minél több fenék-, medence-és csípőgyakorlatot! A mi kedvencünk az, amikor egyenesen egyhelyben kell állni, a karjainkat összezárjuk mellkasunk előtt, megfeszítjük a fenék-, csípő-és medenceizmainkat, majd 10 másodperc után ellazítjuk őket.

Well&Fit-tipp: Ez a gyakorlat akkor is hatásos, ha csak a csípődet vagy a medencefenék-izmodat szeretnéd erősíteni!


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X