Főoldal > kihívás > 6+1 ok, hogy a futás jobb, mint a pszichológus

6+1 ok, hogy a futás jobb, mint a pszichológus

edzésfutáspszichológus
0

Írta:

Íme, a toplistás előnyök, amikért a pszichológusi rendelő helyett mi először inkább a futópályát javasoljuk, hogy visszanyerd a belső harmóniát.

1. Növeli az önbecsülésedet

Sokan tudják, hogy mozogniuk kellene, de képtelenek magukat rávenni a rendszeres sportolásra. Ezért kapásból dicséretes, ha leküzdöd saját lustaságodat és nekieredsz a távnak. Ezzel a döntéssel túllépsz önmagadon, ráadásul az önbecsülésed a lefutott kilométereid számával egyenes arányban növekedhet.

2. Átélheted a flow-t, a tökéletes pillanatot

Pszichológusok szerint életünk legjobb pillanatait akkor éljük át, amikor feszegetjük a határainkat egy olyan cél miatt, amit bár képesek vagyunk elérni, ám ehhez be kell vetni a képességeink legjavát. A futás – egy ponton túl – éppen ilyen. Ha gyakran futsz, átélheted azt a felszabadult állapotot, amikor tökéletesek a körülmények, szuperül bírod, jó a tempó, üres a fejed és bármeddig elfutnál így. Ez a flow, vagyis az áramlás, a tökéletes pillanat élménye.

3. Hamar sikerélményt okoz

A futásban könnyű fejlődni, hiszen borítékolható, hogy hétről hétre többet bírsz majd, mint kezdetben. Ez pedig jogosan tölthet el büszkeséggel és elégedettséggel. Sőt az is természetes, hogy az elért sikerekkel nem elégszel meg, hanem jobb eredményekre, de minimum szinten tartásra vágysz majd, ami remek motiváció a további futáshoz.

4. Kreatívabbá tesz

A jellegzetes futómozgás ritmikus ismétlődése, az agyadban egy sajátos hipnotikus állapotot idéz elő és a jobb agyféltekét aktiválja. Ez az oka annak, hogy futás közben jobbnál jobb ötletek juthatnak eszedbe, vagy régóta húzódó ügyekre „találhatsz” spontán megoldásokat.

5. Javítja a kitartásodat

A futóedzések arra is szuperek, hogy a gyakorlatban bebizonyítsák neked: néhány alkalomtól még semmilyen területen nem várhatsz csodát. Viszont ha megtartod a gyakoriságot és az intenzitást, az eredmények jönni fognak. Az első sikerélmények után a saját bőrödön érezheted, hogy az erőfeszítésed meghozta a gyümölcsét, úgyhogy kitartani tényleg érdemes. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy táv lefutásához is kell a kitartás, hogy átlendítsen a holtpontokon.

6. Elűzi a stresszt

A többi sporthoz hasonlóan a futás is beindítja a boldogsághormonok termelését, ezért ha gyakran futsz, a gondjaidat nem fogod olyan nyomasztónak érezni, mint egyébként. Viszont erre a jótékony hatásra csak az indulást követő 35-45. percben számíts, ekkor kezdenek felszabadulni ugyanis az endorfin hormonok, amik eufórikus érzést okoznak, és futás után akár órákig is tombolnak még bennünk.

+1 Fejleszti a memóriát

A gyakori futás javítja az agy vérellátását – ezt bizonyították a Columbiai Egyetem kutatói, akik rájöttek, hogy a rendszeresen futók sokkal jobban tudnak koncentrálni és hamarabb jegyeznek meg új infókat, mint akiknél a futás nem napirendi pont.

A cikk megjelenését a Garmin támogatta.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X