Főoldal > MOZGÁS > Téged megbetegít a munkád?

Téged megbetegít a munkád?

állásegészségmunkahely
0

Írta:

Az Európai Unióban már évek óta létezik törvényi szabályozás a munkahelyi körülmények egészséges kialakítására. Sajnos hazánkban még nem a dolgozók egészségének védelme az elsődleges egy-egy iroda kialakításakor. Számtalan veszély leselkedhet a nem megfelelő munkahelyen, de ha odafigyelsz kicsit, csökkentheted a betegségek kialakulásának esélyét. A lehetséges veszélyek ellen dr. Zsigri Szabolcs családorvos a Wellness magazin szakértőjének […]

Az Európai Unióban már évek óta létezik törvényi szabályozás a munkahelyi körülmények egészséges kialakítására. Sajnos hazánkban még nem a dolgozók egészségének védelme az elsődleges egy-egy iroda kialakításakor. Számtalan veszély leselkedhet a nem megfelelő munkahelyen, de ha odafigyelsz kicsit, csökkentheted a betegségek kialakulásának esélyét. A lehetséges veszélyek ellen dr. Zsigri Szabolcs családorvos a Wellness magazin szakértőjének tippjeivel veheted fel a harcot.

Krónikus fejfájás – Óvatosan az éjszakázással!
Ha a feszítő fejfájás hat hónapig rendszeresen jelentkezik, krónikus fejfájásról beszélünk. Kísérő tünete lehet a levertség, az émelygés, a tarkó és a fej izomzatának érzékenyebbé válása. A fejfájást kiválthatja a szokatlan terhelés, a folyamatos pszichés stressz, az alváshiány, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rendszeres koffeinfogyasztás, valamint a folyamatos és monoton zaj, a túl erős vagy gyakran váltakozó fény.

Veszélyes szakmák:
– vezető beosztás
– éjszakai munkavégzés, több műszakos munkarend
– irodai munka
– hangos gépek mellett végzett munka

Kezelése:
Orvosi ellenőrzés, kivizsgálás mellett fájdalomcsillapító szedése ajánlott. Nem gyógyszeres kezelésként szóba jöhetnek a lazító gyakorlatok, a célzott fej-nyak-váll torna. Visszatérő fájdalom esetén hasznos lehet fejfájás-naplót vezetni, ebből kiderülhet, mi váltja ki a fájdalmat.

Előzd meg!
Az ebédszünetben mindig szakíts időt egy kis lazításra, ez lehet pár perces meditáció, egy rövid séta a friss levegőn, vagy egy kör futás a parkban. Ha lehet, helyezd át a munkaállomásodat a félhomályban lévő vagy neonnal megvilágított helyről oda, ahol természetes fény is ér.

0009424_1.jpg ()

Mélyvénás trombózis – Sportolj rendszeresen!
A mélyvénás trombózis során vérrög képződik a vénákban, leggyakrabban a lábszárban. Kezelés nélkül életveszélyes lehet, ha a vérrög innen a tüdőbe kerül. Legjellegzetesebb tünete a lábszár járásra fokozódó, erős fájdalma, melyhez a láb duzzanata és kékes elszíneződése társul. A bőrfelület a gyulladás miatt meleg. Elsősorban a sokáig tartó mozdulatlanság veszélyes akár álló, akár ülő helyzetben. A dohányzás és a fogamzásgátlók szedése önmagukban is rizikót jelentenek és felerősíthetik más kockázati tényezők hatását. Veszélyt jelent még a hosszú repülőút, a friss műtétek, törések is.

Veszélyes szakmák:
ülve végzett, irodai munka
– eladói munkakör
– fodrász
– légiutas-kísérő, pilóta
– biztonsági őr, portás

Kezelése:
Mindenképpen orvosi felügyeletet igénylő betegség, szigorú ágynyugalom és véralvadásgátló szedése elengedhetetlen. A mélyvénás trombózis tüneteihez hasonló panaszokkal járhat a felületes vénás gyulladás. Szerencsére ennek nincsenek olyan veszélyes szövődményei, mint az előbbinek, a kettő biztos elkülönítéséhez azonban orvosi vizsgálat, egyes esetekben kiegészítő vizsgálat szükséges.

Előzd meg!
Ha van rá lehetőséged, óránként sétálj legalább öt percet. Ha hajlamos vagy vérrög-képződésre, viselj speciális gumis harisnyát, amellyel meggátolható a vér pangása. A legjobb megelőzés a rendszeres sportolás, hetente legalább három alkalommal 30-60 percig. Ez segít elejét venni az elhízásnak is, az edzett lábszárizmok pedig segítik a vénák munkáját. Persze a legelső lépés a dohányzás abbahagyása legyen.

Ízületi gyulladás – Váltogasd a terhelést!
Az ízületek gyulladása általában reumatikus gyulladásos folyamat, ízületi kopás, terhelés következtében alakul ki, nagyon ritkán bakteriális fertőzés is okozhatja. Kialakulásához hozzájárulhatnak még a táplálékallergiák kiváltotta ízületet károsító immunfolyamatok és a helytelen táplálkozás miatti tápanyaghiány. A munka közbeni egyoldalú megterhelés sokszor járhat például ínyhüvely-gyulladással, de érintheti a térdet, a csípőt, a gerincet is. A krónikus folyamatok számtalan testtartásbeli eltérés kialakulásához vezethetnek, ilyenek például a lógó, előreeső fej, a csapott vállak, a púpos hát és az elcsavarodó csípő. Ezeket gyakran izomfájdalmak, állandó fáradtság, valamint ízületi fájdalmak kísérik.

Veszélyes szakmák:
gyors- és gépíró, titkárnő
– profi sportoló
– fodrász, kozmetikus
– álló foglalkozást végzők

Kezelése:
Krónikus, több ízületet érintő esetben gyógyszeres, fizioterápiás kezelés szükséges, egyébként a pihentetés és a gyógyvizes kezelés is eredményes lehet.

Előzd meg!
Kerüld az ízületeid egyoldalú terhelésével járó feladatokat, ha ez nem lehetséges, akkor előtte melegítsd be az érintett ízületeket, utána végezz nyújtó és lazító gyakorlatokat. Válassz megfelelő, kényelmes széket a munkához, óránként mozgasd át a karodat, ujjaidat, derekadat. Ne egyél többszörösen feldolgozott, túlfinomított élelmiszereket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X