Főoldal > MOZGÁS > 10 dolog, ami rontja az edzés hatékonyságát

10 dolog, ami rontja az edzés hatékonyságát

0

Írta: and

1. Kis súly, sok ismétlés Ha ugyan rendszeresen emelgeted a súlyzókat, de kis súllyal, és sok ismétléssel dolgozol, az sajnos csak az elején fejleszti az izmokat. Hogy muszklijaid tovább nőhessenek és formálódhassanak, emelj a súlyon, és kevesebb ismétlést végezz. A nagyobb súlyok jobban terhelik az izmokat, így ösztönözve őket a fejlődésre. Ha már a nagyobb […]

1. Kis súly, sok ismétlés

Ha ugyan rendszeresen emelgeted a súlyzókat, de kis súllyal, és sok ismétléssel dolgozol, az sajnos csak az elején fejleszti az izmokat. Hogy muszklijaid tovább nőhessenek és formálódhassanak, emelj a súlyon, és kevesebb ismétlést végezz. A nagyobb súlyok jobban terhelik az izmokat, így ösztönözve őket a fejlődésre. Ha már a nagyobb súllyal is könnyen megy az edzés, ismét érdemes emelni a további fejlődés érdekében.

2. Eltérsz az edzéstervtől

Ne lézengj céltalanul az edzőteremben a súlyok és a gépek között, és ne találomra válaszd ki, mit is szeretnél csinálni. Tervezd meg az edzésed menetét, mielőtt hozzákezdenél: válassz ki 6-8 különféle izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatot, és valamilyen kardiomozgást, amelyeket végezni fogsz az edzés során. Így amikor megérkezel a terembe, máris tudod, mit fogsz majd csinálni. Figyelj oda a gyakorlatok változatosságára, hogy minden izmodat egyformán, egyenletesen terheld a sportolás során, és ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről és levezetésről sem.

3. Gyenge formában vagy, de kemény edzéseket végzel

Meg vagy győződve róla, hogy keményen edzel, ám mégsem vagy olyan jó formában – ennek oka, hogy valószínűleg nem az edzettségi állapotodnak megfelelően mozogsz. Mérd fel az állapotodat, és ne szégyelld, ha nem vagy olyan remek formában, mint szeretnéd – ha nem a testi állapotodnak megfelelően edzel, a sérülést kockáztatod! Kérd edző segítségét, aki a helyes útra tud terelni – meglásd, hamarosan a fejlődés útjára fogsz lépni.

edzeshatekony2.jpg ()4. Túl sokat pihensz

Ne pihenj többet 30-90 másodpercnél két sorozat között: akár súlyzózol, akár intervall edzéseket végzel valamelyik kardiogépen, ne engedélyezz ennél több szusszanást. Ha túl sok pihenőt adsz magadnak, a szervezetedet nem éri annyi terhelés, amennyi fejlődést eredményezne.

5. Zavaró társaság

Ugyan azt gondolnád, hogy közösen edzeni jó, ám ez nem mindig igaz Az edzőpartnerrel való beszélgetés ugyanis könnyen elvonhatja a figyelmed a mozgásról, nem tudsz megfelelően koncentrálni a gyakorlat végzése közben, illetve nem tudod a pihenőidőt rendes pihenésre használni.

6. Rutinból edzel

Már csak megszokásból edzel, csinálod ugyan a gyakorlatokat, ám nem gondolsz arra, hogy változtatni kellene. Próbálj ki valamilyen újdonságot, amit még nem csináltál: ha rendszeresen futsz, most próbáld ki a kerékpározást, ha aerobikra jársz, próbáld ki az ellipszistrénert. A lényeg, hogy változatosságot csempéssz az edzésedbe, így nem fogod megunni a sportolást.

7. Tévézel vagy olvasol közben

Hosszú ideig tekerni a szobabiciklit, vagy lépkedni a futópadon nem olyan izgalmas, ám próbáld meg edzés közben mellőzni a kiegészítő cselekvéseket. A tévé vagy az újság ugyanis elvonja a figyelmed a mozgásról, így hiába edzel órákon keresztül, mégsem dolgozol olyan hatékonyan, mintha kizárólag a mozgásra figyelnél.

8. Külön edzed az izmokat

Nem a teljes testedre koncentrálsz, hanem elkülönítve mozgatod át az izmaidat. Végezz olyan gyakorlatokat és mozgásformákat, amelyek nem csak egy-egy izomcsoportra fókuszálnak, hanem több izmot mozgatnak át egyszerre. Így elkerülheted, hogy ne csak bizonyos izmaid fejlődjenek, hanem a teljes tested formálódjon.

9. Túl sokat foglalkozol az öltözködéssel

Ha az edzés helyszínén öltözöl át, az sok időt vesz el az edzésedből, hiszen ha időre kell menned valahová, az öltözés időtartamát is bele kell kalkulálnod az edzés idejébe. Jó ötlet, ha otthon öltözöl át, így már az ajtón kilépve sportos hangulatba kerülsz, és azonnal el is kezdheted az edzést. Ha teheted, az aerobik órákra is járj kerékpárral, esetleg fuss el az edzőteremig, így a bemelegítés már meg is volt.

10. Mindig délután edzel

Ha munka után szakítasz időt a sportolásra, akkor benne van a pakliban, hogy fáradtan, kedvetlenül kezdesz mozogni, ami rontja az edzés hatékonyságát, és igazából te sem leled benne örömöd. Próbáld ki a reggeli sportolást, élvezni fogod! Ha már munka előtt túl vagy az edzésen, akkor az egész napod szebb lesz, felpörög a tested, aktivizálódik a vérkeringésed, a mozgás során felszabaduló boldogsághormonok pedig egész nap jótékonyan hatnak majd rád.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X