Főoldal > PSZICHÉ > Leszívják a melóban az energiád?

Leszívják a melóban az energiád?

álláskarriermunka
0

Írta:

Főleg ha egy kollégád állandóan lehúz. Less el néhány praktikát, és fordítsd

Főleg ha egy kollégád állandóan lehúz. Less el néhány praktikát, és fordítsd javadra a helyeztet!

Hiába a szuper munkahely, a menő állás, ha a napi feladatok elvégzése állandó küzdelem, mert a közvetlen kollegád hátráltat, a hibáit te javítod ki, és még mosolyognod is kell hozzá. Hogyan védd ki, hogy ne nézzen madárnak, de harag se legyen belőle, és a „főnök kedvence” bélyeget se süsse rád? Az önnyugtató mantrák mellett tanulj inkább olvasóinktól!

Egyenes beszéd
Csonta Beáta kürtőskalács-készítő (25)

„Egy látványsütödében dolgozom, ahol a siker a csapatmunkán múlik. Ha  mindenki tudja a dolgát, és el is végzi azt rendesen, akkor megy a meló, és jókedvvel pipálom ki a nyolc órát. De ha van egy gyenge láncszem köztünk, aki miatt megakad a rendszer, akkor az mindenki másnak pluszmunkát jelent. Nekem is. Sajnos sok ilyen esettel küzdök meg nap mint nap, de szerencsére az évek rutinjából kialakult néhány trükköm.”

Viselkedj türelmesen!

És ha a helyzet úgy kívánja, végezd el szó nélkül más helyett a melót, főleg ha csak apróságokról van szó. Ha azonban a dolog már súrolja a tűréshatárodat, és nem akarsz veszekedést, szünetben igyál meg egy jó mentateát, csodát tesz. Nem érdemes mérges pulykaként végezni a napot.

Legyél konkrét!

Ha a kolléga már átesik a ló túloldalára, mondd meg a szemébe a tutit, és tudatosítsd benne, hogy a munkája egy egész csapat eredményét befolyásolja, vagyis hátráltatja. Persze előtte nézz magadba, mert szokott úgy lenni, hogy más szemében a szálkát, a magadéban a gerendát sem látod meg.

Csináljuk meg!

Használd ezt a varázsigét. Vagy a kérdés formáját: megcsináljuk együtt? Ezzel a lógós kollégád lelkére hatsz, azt éreztetve, hogy fontos elem a gépezetben. Így nem parancsolgatásnak, kioktatásnak veszi, ha szólsz valamiért, és nem lesz belőle sértődés. És remélhetőleg ezúttal nem fog meglógni.

Adj segítséget!

Ha a kollégák érzik, hogy lehet rád számítani, lehet veled beszélni a problémákról, ha szükségük van rá, kérhetnek tőled segítséget, ők is nyitottabbá válnak. Mindenki szívesebben dolgozik egy megértő és jó fej munkatárssal, mint olyannal, aki fenn hordja az orrát, és egyáltalán nem kíváncsi a másikra.

Türelemjáték
Gothárd Erika informatikus (30)

„Évek óta vagyok középvezető ugyanannál a cégnél, nagyon jól ismerjük egymást a kollégákkal, és ez sokat számít a konfliktuskezelésnél is. Talán ezért nem is annyira gyakoriak a problémák, pedig vannak feletteseim és beosztottaim is. Persze viszályok azért akadnak, mert nem mindenki dolgozik mindig ugyanakkora erőbedobással. Ilyenkor a jól bevált türelemskálám módszerein megyek végig.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X