Főoldal > PSZICHÉ > Hogy viselkedj az első randin?

Hogy viselkedj az első randin?

alapszabálybenyomásranditalálkozásviselkedés
0

Írta: and

Építs a metakommunikációra! Mint az a kutatásokból ismeretes, az információszerzés csak kis töredéke (kb. 30-35  százaléka) származik a beszédből, és 65-70 százalékát a nonverbális kommunikációból nyerjük – mondja szakértőnk, Kovács Piroska klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta. Érdemes lenne ezeket a kommunikációs formákat alaposabban megismerned, hogy tudatos jelzéseket adva a magad javát szolgálhasd, illetve okosan olvashass a jelekből. […]

Építs a metakommunikációra!

Mint az a kutatásokból ismeretes, az információszerzés csak kis töredéke (kb. 30-35  százaléka) származik a beszédből, és 65-70 százalékát a nonverbális kommunikációból nyerjük – mondja szakértőnk, Kovács Piroska klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta. Érdemes lenne ezeket a kommunikációs formákat alaposabban megismerned, hogy tudatos jelzéseket adva a magad javát szolgálhasd, illetve okosan olvashass a jelekből.

Ma már számtalan, a témával foglalkozó könyv segítséget nyújthat a metakommunikációs jelek értelmezésére. Allan Pease Testbeszéd (Gondolatolvasás gesztusokból) című könyvéből megismerheted az alapvető gesztusokat és eredetüket, a különféle gesztuscsoportokat és a közöttük lévő összhang, illetve disszonancia jelzéseit.
A könyvben lévő leírások mellett szemléletes rajzok teszik érzékletesebbé a szituációkat.

Wellness Cafe tipp:
Az interneten különféle gyakorlati kurzusokat találhatsz, ám az ismeretek elsajátításának sikere szorgalmadtól, megfigyelőkészségedtől és a gyakorlásra szánt időtől nagymértékben függ.

Vedd le a rózsaszín szemüveget!

Bármennyire is mestere vagy a gesztusnyelvnek, vagy olvasol a másik jelzéseiből, az első randin ezeknek mégis kevés hasznát látod. Ilyenkor az újdonság varázsa mellett főleg az összbenyomásra támaszkodsz, ezek elemeként jelenik meg a testbeszéd is.

randi2.jpg ()Azokra a kérdésekre, melyekre valójában választ szeretnél kapni (tervezi-e kiszemelted a családalapítást, hány gyermeket szeretne, milyen életstílust képzel el stb.) gesztusnyelvből csak annyi megerősítés várható, hogy összhangban van-e az illető kijelentésével vagy sem. Az ilyen nyílt kérdéseknek azonban az első randin még nincs helye – mondja szakértőnk.

Később, amikor már több információval rendelkezel, és egyfajta elköteleződés is megtörténik, a kapott információkból csemegézed azokat, melyek a pozitív megerősítést szolgálják. Ha előhozakodsz a számodra aktuális kérdésekkel, figyelmed elsősorban a szavakra összpontosul, a jelzések – pláne a mikro izomtónus változások – elsikkadnak és észrevétlen maradnak. Így álmaid, vágyaid egyre inkább idealizálódinak és rávetülnek a kiválasztott férfire, vagyis könnyen önbecsapás áldozatává válhatsz!

Járd saját utadat!

Hogy elkerüld a csalódást, érdemes szakítanod a konvenciókkal! Az internet hatalmas lehetőséget nyújt a párkeresésre, és itt sokkal gyorsabban történik az ismerkedés, mint korábban bármikor. Óvakodj azonban a kalandoroktól, mert a nagy számok törvénye alapján a virtuális világ csalókban is bővelkedik!
Ennek kiszűrése csak úgy lehetséges, ha a cybertérből – amennyiben az illető méltónak minősül – áthelyezed őt minél előbb a valóságba – vélekedik Kovács Piroska. A puding próbája az evés, így  hamar kiderül, hogy akit chatelve, emailezve, skype-olva ismertél meg, valójában azonos-e azzal, akit keresel.

Ha az első randin ugyanazt kapod, mint az interneten, és fenntartja a pasi az érdeklődésedet, rögtön az elején faggasd ki mindarról, amit fontosnak tartasz. Ha már többször randevúztatok, érdemes minden sarkalatos kérdésben már a legelején egyeztetni, így később legalább ezekből nem lehet vita. Az összecsiszolódás természetesen hosszabb folyamat, amikor már sok minden kiderül arról, hogy működtök együtt a mindennapokban.

Az első randi alapelvei

1. Légy hű önmagadhoz és ne akarj más személyiség bőrébe bújni, mert ha szerepet játszol, úgyis kiderül.

2. Ne add ki teljesen magad, hisz nem tudhatod, kivel állsz szemben, így légy ésszerűen óvatos. Csak azokat az információkat oszd meg a másikkal, melyek érdekesek és jellemzőek rád, ám kerüld az intimitást!

3. Óvakodj az unalmas, közhelyes vagy intim témáktól, ám ha mégis rátértek, gyors információcsere után keress más területet, ahol laza, könnyed, vagy mókás énedet megcsillogtathatod. Vagyis flörtölj, ám a szó hagyományos értelmében!

4. Soha ne légy túl kihívó, szexis vagy provokatív! Lazán, erőlködésmentesen éld meg az alkalmat, empatikusan figyelve a másikra.

5. Ha a beszéded és a hallgató figyelmed arányban tudod tartani, energikusnak és nem nyomulósnak tűnsz, ami sok pasit elriaszt!

6. Az első találkozás – ha nem is rapidrandi – ne nyúljon túl hosszúra, maximum 1 órára. Ez az idő bőven elég ahhoz, hogy megtudd a lényeges dolgokat és érzelmi szinten a „vonzás és taszítás” kezdeményét megtapasztald. A lényeg úgyis később, az ágyban derül majd ki.

7. Ismerkedj meg a nonverbális kommunikáció alapjaival és tanulj meg olvasni a jelekből!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: pszichoszerviz54@gmail.com, pszichoszerviz.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X