Főoldal > PSZICHÉ > Így győzd le a hétfő reggeli szindrómát!

Így győzd le a hétfő reggeli szindrómát!

emésztéshétfőkimerültségrosszkedvtünetegyüttes
0

Írta: and

Mit jelent az elnevezés? A hétfő reggeli szindróma, nem valamilyen kórságot jelent. Japán kutatók már több évtizede leírták a jelenség tünetegyüttesét. A hétvégi pihenés sokaknak túl rövidnek tűnik, mely után fokozott stresszt és letörtséget okoz hétfő reggel a hétköznapi munkába való visszatérés. Gyakran nehéz a hétfő reggeli ébredés, szürkének, kilátástalannak tűnik minden, fokozott aggodalmaskodást okoznak […]

Mit jelent az elnevezés?

A hétfő reggeli szindróma, nem valamilyen kórságot jelent. Japán kutatók már több évtizede leírták a jelenség tünetegyüttesét.

A hétvégi pihenés sokaknak túl rövidnek tűnik, mely után fokozott stresszt és letörtséget okoz hétfő reggel a hétköznapi munkába való visszatérés.

Gyakran nehéz a hétfő reggeli ébredés, szürkének, kilátástalannak tűnik minden, fokozott aggodalmaskodást okoznak a munkahelyi feladatok. Sokan a hétfőt tartják a legnehezebb napnak. Egyes vizsgálatok szerint, a dolgozók hatékonysága is alacsonyabb, mint a hét többi napján, mindenki fáradtabb és szórakozottabb.

A „hétfői blues” tünetei a következők:

Kimerültség

A hétvégi pihenés után, a test és lélek felfrissültsége helyett, sokan fáradtabbnak érzik magukat, mint péntek este. A fő ok, hogy nem pihentek megfelelően vagy túlhajtották magukat.

shutterstock_48094870.jpg ()Ha az összes házimunkát hétvégére hagyod; maratoni bevásárlásokat szervezel; éjszakába nyúlóan szórakozol, internetezel vagy videózol; túl nagy távolságot kell megtenned oda-vissza; ne csodálkozz, ha hétfőre kimerülsz.

Ha „túlalszod” magad, vagyis az egész hétvégét ágyban töltöd, hogy próbáld pótolni hétközbeni alváshiányodat, ezzel csak felborítod alvás – ébrenlét ciklusodat. Bioritmusod kibillenése kimerültség érzést, fejfájást, étvágytalanságot vagy habzsolási kényszert okoz.

Mit tehetsz? Tanácsosabb rendes időben lefeküdni, legalább vasárnap este, és elegendő időt fordítani a feltöltő pihenésre.

Emésztési zavarok

Statisztikai adatok szerint, hétfőn az orvosi rendelőkben 10-20%-kal többen jelentkeznek emésztési zavarokkal, rosszulléttel a hétvégi dőzsölés következményeként. Péntektől vasárnap estig megnő a vendéglátóhelyek forgalma, hisz a hétvégi evés – ivás is a pihenés része, sokak számára.

Ha hétvégén felrúgod étkezési szokásaidat, és habzsolsz feszültség-levezetés gyanánt, ne csodálkozz, ha elnehezültnek, levertnek érzed magad hétfőn. Sokan extrém mennyiségű nassolnivalót, alkoholt fogyasztanak. Egyre jellemzőbb a túl sok cigaretta és partydrogok fogyasztása is. A „másnaposság” pont hétfőre eshet ilyenkor.

Mit tehetsz? Ha már kényeztetni akarod magad, inkább kevés, de jó minőségű ételt – italt válassz. Tudatmódosító szerek helyett pedig például szeretkezz és/vagy sportolj. Stresszoldásként a táncot, jógát, masszázst is kipróbálhatod.

Rosszkedv

Amikor a hétvége boldog izgalma véget ért, többen kiábrándultságot, ürességet éreznek. Lusták, céltalanok és ellenállást éreznek munkájuk iránt.

Sokan feszültté és idegessé válnak a hétkezdet rájuk nehezedő árnyéka miatt.

Mit tehetsz? Ha hétvégén kicsit foglalkozol elkövetkezendő feladataiddal, mondjuk, beleolvasol egy munkáddal összefüggő jegyzetbe vagy rendszerezed következő heti teendőidet, rögtön nyugodtabb a hétkezdet.

Ha valamilyen eljövendő sikerre vagy érdekes feladatra gondolsz, amit az eljövendő hét hozhat számodra, mindjárt vidámabban indul a hétfő.

Hogyan szakíthatod meg a hétfőről hétfőre visszatérő stresszt?

Egyes kutatások szerint, a hétfő reggel szindróma, úgy mint a legtöbb stressz, minden harmadik ember egészségét veszélyezteti, különösen a 35 éven felüliekét.

Próbáld ki tippjeinket!

1. Szabj határt. Inkább a péntek, netán szombat legyen a féktelen szórakozás ideje, vasárnap állj vissza megszokott ritmusodra.

2. Ne hajtsd túl magad vasárnap maratoni házimunkával vagy bevásárlással. Nem kell mindent azon a hétvégén elvégezni.

3. Aktív pihenéssel, sporttal, szabad levegőn töltött idővel színesítsd programod a kanapén heverészés helyett.

4. Találj ki magadnak valamilyen jó dolgot hétfőre. Habos kávé ebédszünetben vagy esti sport?

5. Készítsd össze vasárnap este, a másnapra szükséges dolgokat, pl. vasalt ruhát, tízórait. Így könnyebben indul a hétfő reggel.

6. Már hétfőn elkezdhetsz valamilyen pénteki programot szervezni.

7. Készíts listát heti teendőidről – nem kötelező hétfőre hagyni a legnehezebbeket.

Munkahelyi pszichoterror (mobbing) és kiégés (burnout)

Ha a tartósan stresszelő munkahelyi légkör vagy munkaköröd végzése során bekövetkező burnout-tünetegyüttes következtében a cikkben felsorolt tünetek folyamatosan fennállnak, testi – lelki egészséged megóvása érdekében tanácsos pszichológus szakemberhez fordulnod és megoldást keresned.

Következő cikkünkben a mobbingról és burnout-ról olvashatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X