Főoldal > PSZICHÉ > Megnyugtató meditáció

Megnyugtató meditáció

harmónialégzésmantrameditáció
0

Írta: and

Amikor meditációról beszélünk, valójában az elménk lecsendesítéséről van szó. Elménk egész nap ide-oda pattog, mint egy labda. Állandóan el van foglalva egyszerre több dologgal is, aminek az a következménye, hogy stresszesek, idegesek leszünk, és még a legapróbb dolgoktól is falra tudnánk mászni. Ahhoz, hogy ezt megtanuld uralni, a meditáció alapjait kell elsajátítanod. Ha megtanulod, hogyan […]

Amikor meditációról beszélünk, valójában az elménk lecsendesítéséről van szó. Elménk egész nap ide-oda pattog, mint egy labda. Állandóan el van foglalva egyszerre több dologgal is, aminek az a következménye, hogy stresszesek, idegesek leszünk, és még a legapróbb dolgoktól is falra tudnánk mászni.

Ahhoz, hogy ezt megtanuld uralni, a meditáció alapjait kell elsajátítanod. Ha megtanulod, hogyan fixáld gondolataidat, az energiák egyetlen pontba áramolnak, és képes leszel egyszerre csak egyetlen gondolatra koncentrálni, a többi pedig háttérbe vonul, elcsendesül.

A meditáció alapja a légzés

A légzésfigyelés nem csak elménken, hanem egészségünkön is segíthet. Rákbetegeknél és szívbetegeknél támogatja a gyógyulási folyamatot, segít megbirkózni a betegség okozta panaszokkal. Csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ami oldja a stresszt. Munkánkra is jó hatással lesz, ha képesek vagyunk tudatunkat egyetlen dologra irányítani. Nő koncentrációs képességünk, és fejlődnek szellemi képességeink is.

A légzésfigyelés valójában azt jelenti, hogy a saját légzéseden meditálsz, ez pedig segítség a tudatalattidnak, hogy legyen miben megakadnia.

meditacio2.jpg ()Így figyeld a légzésed

A tökéletes meditációhoz teljes nyugalomra van szükség. Keress egy kényelmes fotelt vagy egy puha ülőpárnát egy csendes szobában, és kezdj hozzá. Ülj le kényelmesen a fotelba, vagy törökülésben a földre. Hátadat tartsd egyenesen, válladat és álladat lazán ejtsd le, kezeidet pedig tedd a térdedre. Koncentráltan nézz magad elé. Ha elhelyezkedtél a megfelelő pozícióban, kezdj el lélegezni az orrodon keresztül, ha tudsz hasi légzéssel. Koncentrálj a lélegzetedre. Nagyon fontos, hogy légzésed egyenletes legyen, csak így lehet teljes az ellazulás. Bármilyen gondolat üti fel fejét, ne törődj vele. Próbáld kizárni, és folytasd lélegzeteid figyelését.
Ezt a gyakorlatot minden nap végezd el. Ha csak tíz percet szánsz rá, az is jó, azzal is sokat tehetsz a nyugalmadért és az egészségedért.

Mantra, az eszköz

A mantrák az ősi ajurvéda fontos részei. Ezek olyan szavak vagy mondatok, melyek erőteljes spirituális rezgést hordoznak. Amikor mantrákat használunk meditáláshoz, akkor minden energiánkat abba a szóba összpontosítjuk, ez ugyanúgy segíti elménk lecsendesítését, mint a légzésfigyelés.

Vegyünk példának egy nagyon egyszerű, de nagy jelentőségű mantrát, a “So ham” mantrát. Jelentése Én az vagyok. Ez olyasmi, mint a légzés természetes hangja, mindig bennünk van. Kezdd el a meditálást az előbb leírt módon, majd belégzéskor ismételd a Szo… szótagot, hosszan amíg megtelik a tüdőd, kilégzéskor pedig a ham… szótagot, amíg minden levegő eltávozik belőled. Ezzel a módszerrel minden figyelmed a mantrára fog terelődni, nem engedi, hogy más beférkőzzön a tudatodba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X