Főoldal > PSZICHÉ > Te is a workaholic áldozata vagy?

Te is a workaholic áldozata vagy?

életformafüggőségmunkamániaszenvedélybetegségworkaholic
0

Írta: and

Ne a munkádnak élj! A workaholic (munkaalkoholizmus) fogalma Amerikából ered, és hasonló szenvedélybetegség, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség. A munkamániás egyén jellemzője, hogy képtelen elszakadni a munkájától, napi 15 órát is dolgozik, emiatt elhanyagolja társas kapcsolatait, titkolja viselkedését és mindig talál racionális indokot arra, miért kell annyit dolgoznia. A munkakedvelő életvitel nem feltétlenül rossz, […]

Ne a munkádnak élj!

A workaholic (munkaalkoholizmus) fogalma Amerikából ered, és hasonló szenvedélybetegség, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség. A munkamániás egyén jellemzője, hogy képtelen elszakadni a munkájától, napi 15 órát is dolgozik, emiatt elhanyagolja társas kapcsolatait, titkolja viselkedését és mindig talál racionális indokot arra, miért kell annyit dolgoznia. A munkakedvelő életvitel nem feltétlenül rossz, illetve nem minden esetben von negatív következményeket maga után az, ha olykor túlórázol, vagy korábban kezded a napot.

Wellness Cafe tipp: Egészséged védelme legfontosabb feladatod, és ha nem szánsz elég időt a testi-lelki regenerációra, hosszú távon súlyos következményekkel számolhatsz.

shutterstock_62094490.jpg ()A maximalizmus függőséget okozhat

A munkamánia mögött általában lelki tényezők (kisebbrendűség, megfelelési kényszer, önértékelési zavar, túlzott érzékenység) húzódnak, és ha az illető nem ismeri fel idejében a függőséget, a fizikai tünetek (alvászavar, kimerültség, túlterheltség, gyomorfekély, stressz stb.) hosszútávon lelki problémákat (izoláció, elmagányosodás) eredményezhetnek. A munkaalkoholizmusból nagyon nehéz kigyógyulni, mely az esetek túlnyomó részében csak szakember segítségével, egyéni vagy csoportterápia keretében történhet.

Válts időben életformát!

„Gondold végig céljaidat, és döntsd el, hogy akarsz-e változtatni megszokott életviteleden, illetve a testmozgást napi programként szeretnéd-e beilleszteni a „mai teendők” közé, vagy megelégszel annyival, ha napi fél órát szánsz az egészségedre” – mondja Csont Attila rekreáció – és életmód szakértő.

A helyes táplálkozás kulcsfontosságú a szervezet ideális működéséhez, a minőségi élelmiszerek fogyasztása máris jobb közérzetben nyilvánul meg, sokkal energikusabb leszel, melyet a munkában is kamatoztathatsz. Figyelj arra is, hogy inkább többször egyél, és kevesebbet. Este 7 óra után ne terheld a gyomrodat nehéz ételekkel, ami azért is fontos, mert emésztéskor a hasi zsigerekbe több vér áramlik, így fokozódik a vérkeringés, és nem tudsz jóízűen aludni.

Próbáld ki a Fitwalkot!

„Ha a rendszeres sportolásra szavazol, a táplálkozást is ehhez kell igazítanod” – vélekedik szakértőnk. Mozgás előtt minimum 2 órával már ne egyél, mert ebben az időben az emésztésre fordítja a szervezet az energiát, nem pedig az izmok építésére.
Mielőtt bármely mozgásforma mellett döntesz, mérd fel, milyen fittségi állapotban vagy, és tartsd azt is szem előtt, melyik óratípus áll hozzád legközelebb.

Amennyiben egyszerűen a szabad ég alatt rónád a köröket, ne fogd vissza magad! A futás nagyszerű sport, mert hatékonyan formálja a testet és elűzi a stresszt.  Ha azonban ízületkímélőbb edzésre vágynál, a Fitwalk® viszonylag rövid idő alatt nem csupán a felesleges kilóktól szabadít meg, hanem rendkívüli állóképességgel is megjutalmaz.

Wellness Cafe tipp: Az edzés minden hétfőn ingyenes a Margitszigeten, bővebb infók: www.fitwalk.hu

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: csont.attila@fitwalk.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X