Főoldal > PSZICHÉ > Így válts okosan munkahelyet!

Így válts okosan munkahelyet!

álláskeresésmunkaadómunkahelymunkahelyváltás
0

Írta: and

Mielőtt változtatnál, először gondold át, mit szeretnél, milyen képességekkel rendelkezel, milyen a személyiséget, hogy aztán minden tudásod latba vetve elkápráztathasd leendő munkaadóidat. Helyszín Sokaknak kihívás, míg másokat inkább elriaszt, ha egy másik városba kell költözniük munka miatt. Még mielőtt pályáznál, gondold meg, hogyan éreznéd magad egy kisebb vagy éppen egy nagyobb városban. Erősen kötődsz jelenlegi […]

Mielőtt változtatnál, először gondold át, mit szeretnél, milyen képességekkel rendelkezel, milyen a személyiséget, hogy aztán minden tudásod latba vetve elkápráztathasd leendő munkaadóidat.

Helyszín

Sokaknak kihívás, míg másokat inkább elriaszt, ha egy másik városba kell költözniük munka miatt. Még mielőtt pályáznál, gondold meg, hogyan éreznéd magad egy kisebb vagy éppen egy nagyobb városban. Erősen kötődsz jelenlegi lakhelyedhez, vagy éppen izgalmasnak találod, hogy végre kiszabadulhatsz a megszokott környezetből?

Tanulmány

Az önéletrajzba a megszokott iskolákon kívül (középiskola, főiskola/egyetem), mindenképp érdemes más ismereteidet is feltüntetni. Ha rendelkezel valamilyen OKJ-s képesítéssel, számítógépes bizonyítvánnyal, és pár év tapasztalattal, máris egy előnyösebb pozícióból vághatsz neki a versenynek, mint ellenfeleid.

Elkötelezettség

munkakeres2.jpg ()A személyes elkötelezettségeden kívül gondold át azt, hogy egy munkahelyváltás mennyiben befolyásolja családtagjaid, szeretteid életét. Kérdezd meg őket, hogy támogatnak-e akkor is, ha kezdetben nehézségek adódhatnak. Ha látják, hogy elszánt van, és ez a munka minden vágyad, biztos nyert ügyed lesz náluk.

Kulturális különbségek

Ez különösen akkor lehet fontos, ha multikulti helyen kívánsz elhelyezkedni, és több országból származó, külföldi munkatársakkal is összehoz a sors. Mérd fel, hogy mennyire vagy elfogadó. Egy kendőt vagy szárit viselő nő megijeszt, vagy inkább kíváncsiság ébred benned, és szeretnéd jobban megismerni az illetőt?

Személyiség

Mindezek mellett az öntudatosság a siker egyik kulcsa. Ha határozott elképzeléseid vannak a jövőddel kapcsolatban, nem árt egy kis önreflexiót tartanod. Mik az erősségeid, esetleges gyengeségeid, mely az a terület, ahol úgy érzed, verhetetlen vagy. Ha feltérképezed magad, leendő munkaadóid is látni fogják, hogy egy erős, magabiztos személyiséggel állnak szemben, így több esélyed lesz az álommunka megkaparintásában.

Tapasztalat

A munkaadók egyik alapvető követelménye, hogy legyen legalább 1-3 év tapasztalatod az adott területen. Ha ez megvan, nagy gond nem lehet. Ha viszont nincs, akkor nem árt nekilátnod a tapasztalat-gyűjtésnek. Ezt nem is olyan nehéz megszerezni, mint gondolod. Elszegődhetsz gyakornoknak. Igaz, hogy a legritkább esetben fizet, de értékes tapasztalatokat szerezhetsz, vagy akár önkénteskedhetsz is. Minél szerteágazóbbak az ismereteid, annál jobb benyomást kelthetsz potenciális főnökeidben.

Hobbi

A munkaadók azt is szeretik látni, hogy a melóhelyen kívül mivel szeretsz tevékenykedni. Ha megnevezel pár hobbit, máris szimpatikusabbnak fogsz tűnni. A sport, a színház és valami különleges dolog, például anyagtárgyak készítése, érdekesebb, és sokszínűbb személyiségnek fog feltüntetni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X