Főoldal > PSZICHÉ > A pasim kijelentette, hogy nem akar gyereket – mit tegyek?

A pasim kijelentette, hogy nem akar gyereket – mit tegyek?

férfigyermekvállaláskonfliktuspárkapcsolat
0

Írta: and

Az időzítésen sok múlhat Általánosságban elmondható, hogy a mai életforma egyáltalán nem kedvez a családtervezésnek. Egyrészt a régi generációkhoz képest jelentősen kitolódtak az életkorhatárok, másrészt az önimádat, az önzőség, a saját örömök előnyben részesítése miatt a legtöbb 30-as éveiben járó fiatalnak eszébe sem jut, hogy szülő legyen. „Egy párkapcsolatban a gyermektervezés optimálisan a szenvedélyes szakasz […]

Az időzítésen sok múlhat

Általánosságban elmondható, hogy a mai életforma egyáltalán nem kedvez a családtervezésnek. Egyrészt a régi generációkhoz képest jelentősen kitolódtak az életkorhatárok, másrészt az önimádat, az önzőség, a saját örömök előnyben részesítése miatt a legtöbb 30-as éveiben járó fiatalnak eszébe sem jut, hogy szülő legyen.

nemakargyereketcikk.jpg ()„Egy párkapcsolatban a gyermektervezés optimálisan a szenvedélyes szakasz lecsengése, a „rózsaszín köd” felszállása után kerülhet szóba, és legalább 2-3 év szükséges a stabilitás, a „mi-tudat” kialakulásához. A meghitt kötődés, a kölcsönös elfogadás, az összecsiszolódás, a közös célok és jövőkép, illetve a megfelelő konfliktuskezelés kialakítása után érdemes csak tudatosan terelgetni párodat a gyermekvállalás felé” – mondja Geist Klára, pszichológus, család-és párterapeuta. Egy érett felnőtt nőben és férfiban, ha biztonságban érzik magukat a kapcsolatban és gyermekkori családjukból követhető példát találnak, spontán módon beérik a gyermek iránti vágy. Ez a kapcsolat, a két ember összetartozásának következő lépcsőfoka.

Nem az együtt töltött évek száma a meghatározó, hanem a tendencia, hogyan alakulnak a közös dolgok, egy irányban haladtok-e a közös célok felé, illetve az is nagyon fontos, hogy egyéni céljaitok ne üssék egymást (pl. te már szeretnél kisbabát, ám pasid szívesen kipróbálná a közös életet külföldön). Ugyanakkor sok gyermek a kapcsolat első egy-két évében, a szenvedélyes szakaszban fogan meg, amikor a felek érzelmileg még nem tartanak a gyermekvállalásnál. Ilyenkor a férfi dühös, kihasználtnak érzi magát, ami a párkapcsolat rovására mehet, és szakítást is eredményezhet.

A nemből lehet igen

Ha párod nem akar gyereket, lehet, hogy csak most nem akar. Köztudott, hogy a nők lélekben felnőtt korra anyává érnek, és ha női szerepükkel megfelelően azonosulnak, az érzés a várandósság alatt még inkább erősödik, ezzel szemben a férfiak a már meglévő gyermekhez képesek inkább kapcsolódni.

„A gyermekvállalás kérdése sok férfi esetében összefügg az egzisztenciális biztonsággal, a jólét megteremtésével, ám valójában nem csupán ez az oka annak, amiért ódzkodnak attól, hogy apák legyenek” – fűzi hozzá szakértőnk. „Ha a gyermekkori család konfliktusos volt, a férfi csonka családban nőtt fel és nem volt számára apakép, gyakran nem akar családfőként olyan helyzetbe kerülni, amiért apját annak idején sajnálta.”

nemakargyereketcikk2.jpg ()Szakértőnk tapasztalatai szerint az a pasi, akinek problémás a viszonya saját anyával, fél a gyermekvállalástól, mert attól tart, hogy elveszíti a kizárólagos, osztatlan figyelmet, törődést, amit a nő mellett élvez. Ez egyértelmű éretlenségi jel, ahogyan az is, ha egy 30 feletti férfi nem akar gyermeket. Viselkedése arról árulkodik, hogy kapcsolatáért sem képes felelősséget vállalni, és ilyenkor dönthet a nő, hogy tovább anyáskodik-e a felette, vagy új partner után néz.

Olvass a jelekből!

Az állandó kérdezősködés, szemrehányás helyett érdemes figyelned párod hozzáállását akár a kisgyermekekhez, akár a kisállatokhoz. Ha születendő gyermeked apját látod benne, gondold végig, hogy vajon képes- e felelősséget vállalni az élet egyéb területein, tud-e gondoskodni rólad, ha beteg vagy, és milyen a szüleivel, rokonaival való kapcsolata. Amennyiben a válaszok alapján úgy ítéled meg, hogy időre van még szüksége, ne sürgesd, ám ha úgy véled, teljesen alkalmatlan a szülői szerepre, felesleges tovább rabolnod a saját idődet.

Az objektív képhez, a jó döntéshez azonban fontos megvizsgálni önmagadat is. Egészen biztos vagy benne, hogy már szülnél, úgy érzed, hogy számíthatsz a párodra, biztonságban érzed magad mellette, és odafigyelsz az ő igényeire is? Ha azért szeretnél kisbabát, hogy ne kelljen többet dolgoznod, vagy irigykedsz a barátnőidre, te sem vagy érett a feladatra és bizony neked is még idő kell.

Geist Klára véleménye szerint egy férfi, ha ő maga érett, felnőtt – és a nőt is annak látja – sikeresnek ítéli a meglévő kapcsolatot, előbb-utóbb vágyódni fog a közös gyermek iránt. Az a párkapcsolat azonban, ahol valamelyik fél kijelenti, hogy egyáltalán nem akar gyermeket, olyan gondokat, konfliktusokat és belső feszültségeket takar, amit a felek talán önmaguknak sem vallanak be.

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!

Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X