Főoldal > PSZICHÉ > Legyél te is kiegyensúlyozott, szexi anya!

Legyél te is kiegyensúlyozott, szexi anya!

anyaéletmódkötelességszabadidőszervezés
0

Írta:

Boldog mami sorozat – 22. rész

A Boldog mami sorozat szerzője, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

Sikítófrászt tudnék kapni azoktól a tanácsadó könyvektől és cikkektől, amelyek nagyjából egy mondattal elintézik, hogy ha kimerültél, és szeretnél egy kicsit mással is foglalkozni, mint a csemetéd rendszabályozásával és a szennyes ruhákkal, szakíts egy kis időt magadra. Mintha mi sem volna egyszerűbb! Csak hogy az örökös bűntudattal és teendőbarikáddal küzdve legkevésbé azon van ereje töprengeni egy elcsigázott anyának, miként szabaduljon fel egy kis időre. Nem csoda, ha már a HOGYAN-nál elakadsz.

Jodie Hedley-Ward (maga is kétgyermekes anya) remek könyve azonban útmutatót ad a kezedbe, hogy elhidd, igenis megérdemled, hogy anyaként is élvezd az életet! Tengernyi tanáccsal lát el arra vonatkozólag, miként töltekezz fel annyira, hogy aztán még több energiával vethesd bele magad abba a 24 órás műszakba, amit az anyaság jelent. Ehhez azonban ki kell alakítanod azt az életstílust, amelyben nem csak a családod többi tagja, hanem te is jól érzed magad. Fogadd el, hogy anyaként megváltozott az életmódod, ugyanakkor hirdesd ezt: „Megérdemlem, hogy jól nézzek ki, és jól érezzem magam.”

Jodie könyvének praktikáiból szemezgettem:

szexianyacikk1.jpg ()1.    Találj izgalmat az életedben!

Úgy érzed, mostanában nem igazán vibrál a levegő körülötted? Nos, ez biztosan többletenergiát igényel, de fontos, hogy anyaként se tedd félre az álmaid, sőt, fáradhatatlanul kövesd őket! Vedd elő az ötleteidet, amelyek mindig ott motoszkálnak a fejedben, és ne várd, hogy majd a csoda kopogtat be az ajtódon. Neked kell gondoskodnod arról, hogy újra felfigyelj az élet szórakoztató oldalára. Gondolatban nap mint nap építs hidat a jelenlegi és a vágyott élethelyzeted között! Mindig lásd a következő lépést: mi kell ahhoz, hogy átjuss oda?

2.    Tervezd a napod az energiaszinted alapján!

Anyaként sosem láthatod előre, mennyit sikerül majd pihenned. Ha nagyon húzós volt az éjszaka, rendezgesd át úgy a teendőidet, hogy minél könnyebben vedd az aznapi akadályokat. Amennyiben viszont frissen és energikusan ébredsz, ideje belevetned magad egy régóta halogatott teendőbe. Bizonyára van ötleted, mi lehet ez…

3.    Improvizálj néha!

Kisgyermekes barátnőd lemondta a régóta tervezgetett közös programotokat? Ne keseredj el, inkább használd ki a felszabaduló időt, és vidd el valahová a gyereket, ahová ezer éve készülsz, de valahogy sosem jutottatok még el. Piknikezzetek egy szép helyen, fedezzetek fel egy új játszóteret, látogassatok el a közeli mozgáscentrumba, vagy barangoljatok be egy új bevásárlóközpontot. Ezek az improvizált programok magasan tartják az energiaszintet.

4.    Száműzd a bűntudatot a mindennapjaidból!

A bűntudat felesleges érzés, mint ahogyan az a gondolat is, hogy a világ összedőlne nélküled! Szóval, ha folyton azon marcangolod magad, hogy nem teljesítesz a legjobban anyaként, hogy folyton fáradt és nyűgös vagy, mindennek tetejébe borzasztóan nézel ki, akkor csupa olyan gondolatot cikáztatsz a fejedben, amelyeknek a világon semmi haszna nincs. Ha ehelyett inkább az otthonod szépítésével, a kapcsolataiddal és a vágyaiddal vagy elfoglalva, nem is marad időd a bűntudatra.

szexianyacikk2.jpg ()5.    Alakítsd át belső monológodat!

Figyeld csak meg magad! Milyen belső párbeszédet folytatsz meglepő gyakorisággal? Pl. „Úristen, hogy néz ki ez a lakás!” vagy „Megint nincs időm főzni” vagy „Hullafáradt vagyok”. Belső monológjaid megváltoztatásának legegyszerűbb módszere, ha minden pillanatban megpróbálod megtalálni a lehető legpozitívabb érzést. Ne arra koncentrálj, ami ma biztosan nem sikerül, hanem amin már túl vagy. Az, hogy miként értelmezed a veled történteket, döntés kérdése. Mentsd meg magadat, más úgysem teszi meg helyetted!

6.    Szervezd meg támogatói köröd!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy lelkes nagymamák és unokahugicák veszik körül, akik bármikor ugranak a segítségére. Márpedig ahhoz, hogy olykor csak magaddal tudj foglalkozni, szükséged van segítőkre. A támogatói háló nem luxus! Vedd a kezedbe a kezdeményezést, és szervezz játszócsoportot a környéken élő gyerekekből. Így felváltva vigyázhattok egymás gyermekeire, és minden anyuka nyer néhány szabad órát. Gondold át, hol vannak hasonló korú gyerkőcök a környezetedben, akinek szüleire időnként számíthatnál. Nézz körül, hol van megfizethető családi napközi, és ne érezd magad rosszul, ha ilyen szolgáltatásokat veszel igénybe. Ahogy Jodie fogalmaz, tiszteld magad annyira, hogy némi támogatást igénybe véve teszel önmagad és ezáltal a családod boldogságáért.

7.    Adj magadnak szabadságot!

Anyaként a nap 24 órájában dolgozol. Ám ahogy egy maratoni futásnál sem hajthatja magát folyamatosan a futó, mert akkor képtelen lesz lefutni a távot, neked is szükséged van a kikapcsolódásra. Hallgass a megérzéseidre, amelyek megsúgják, mit kell tenned a jobb közérzetért, legyen az egy nagy alvás, séta egy barátnőddel vagy egy kreatív hobbi.

Még több infót a Lennél te is szexi anya? című könyvről ide kattintva találsz!

Vigyázz, kész, fesztivál!

Nyaralásra, hosszú útra készülsz? Erre figyelj!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X